kasadan gelen uğultu fan titreşimi nasıl kesilir

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › kasadan gelen uğultu fan titreşimi nasıl kesilir

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58045 Yanıtla
    MehmetT
    Katılımcı

Beyler kasama 3 tane Arctic P12 fan aldım. ‘Fanlar hiç oynamasın, sımsıkı dursun ki ses yapmasın’ mantığıyla kalın fan vidalarını aldım, tornavidayla kasa sacına doğru kan ter içinde sonuna kadar sıktım. Bir tanesini sıkarken ‘ÇAAAT’ diye fanın köşesindeki plastik kulakçık ikiye ayrıldı çatladı! Diğerlerinde de fanın köşesindeki o yumuşak kauçuk titreşim pedleri ezilip kağıt gibi dümdüz oldu. Bilgisayarı açtım, odada ‘UĞĞĞĞĞ’ diye tüm masayı titreten devasa bir sac rezonansı ve uğultu başladı! Fanlar sımsıkı vidalıyken bu kasa niye zangır zangır uğulduyorı

#58061 Yanıtla
    Kronos_06
    Katılımcı

@mehmet_t yazdı:
    “kasadan gelen uğultu fan titreşimi nasıl kesilir”

Hocam cem kardeşim akustik fizikte ‘Aşırı Sıkma = Sessizlik’ mantığı TAMAMEN TERS TEPEN bir felakettir! Olayın bilimsel mekanizması şudur: Kauçuk Pedler Nasıl Çalışırı

3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fanların 4 köşesindeki o yumuşak kauçuk/silikon pedler mekanik bir Amortisördür (Vibration Damper).

Fan motoru dönerken mikroskobik titreşimler üretir. Kauçuk ped belirli bir serbest esneklik payına sahip olduğunda o titreşimi kendi içinde yutar (sönümler) ve kasa sacına geçmesini engeller.

Ezince Ne Yaptını Sen vidayı sonuna kadar sıkıp o kauçuğu kağıt gibi ezdiğinde kauçuğun elastik sönümleme katsayısını SIFIRLADIN!

Kauçuk sıkışıp taş gibi sertleşti. Artık fanın plastik çerçevesi ile kasanın metal sacı arasında rijit bir katı temas (Akustik Kısa Devre) oluştu.

Fan motorunun ürettiği tüm titreşim doğrudan kasanın 0.6mm’lik ince çelik sacına iletildi. Kasa sacı devasa bir hoparlör diyaframı gibi davranarak titreşimi yükseltti ve odana o dayanılmaz ‘UĞĞĞĞ’ rezonans sesini yaydı! *Kulakçık Neden Çatladıı

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:41’te (Tıklatıp gösterecek bir seçeneği gösterir) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Y7GISPnOqdo&t=101s

#58063 Yanıtla
    Ismail54
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden başladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#58067 Yanıtla
    MehmetT
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçm?? ve 5V hattını ?aseye veriyormuı.

Cımbızla hallettim, ?u an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: kasadan gelen uğultu fan titreşimi nasıl kesilir konusundaki #58063 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini