Kasaya kaç tane fan içeri üflemeli kaç tane dışarı tahliye etmeli

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasaya kaç tane fan içeri üflemeli kaç tane dışarı tahliye etmeli

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68166 Yanıtla
    User AvatarFerhat Kaplan
    Katılımcı

kasanın üstündeki egzoz fanları söktüm sıcaklıklar 5 derece arttı ama tozlanma azaldı gibi fan yönlerini tam olarak nasıl ayarlamalıyım içeri giren hava çıkan havadan fazla mı olmalı

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #68168 Yanıtla
    User AvatarNihat Toprak
    Katılımcı

@emre97 yazdı:
    “Kasaya kaç tane fan içeri üflemeli kaç tane dışarı tahliye etmeli”

Hocam Fizik kurallarını bilmeden fan dizilimi yapılmaz! Kasa havalandırmasında 2 temel ekol vardır: NEGATİF BASINÇ (Çıkan Hava CFM > Giren Hava CFM): Kasa içindeki egzoz fanları içeri giren fandan daha fazla hava çekerse kasa içinde hafif bir vakum oluşur.

Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu durumda kasa, toz filtresi olmayan tüm deliklerden, PCIe ızgara boşluklarından, USB portu kenarlarından ve kapak aralıklarından deli gibi içeri hava ve toz emer!

Sistem 1 ayda elektrik süpürgesi torbasına döner! POZİTİF BASINÇ (Giren Hava CFM > Çıkan Hava CFM).

İDEAL OLAN: Kasa içine toz filtresi üzerinden giren hava miktarı egzozdan fazladır. Kasa içinde hafif bir dışa doğru basınç oluştuğu için filtrelenmemiş deliklerden dışarı hava üflenir, içeri toz giremez!

Kasa aylarca pırıl kalır. ALTIN DİZİLİM: Öndeki 3 fan toz filtresinin arkasından İÇERİ (Intake), arka 1 egzoz ve üst arka 1 fan DIŞARI (Exhaust) üflemelidir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:36’te (Bir fanın yönünü belirlemek ve diğer fanları kontrol etmek) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68170 Yanıtla
    User AvatarKablo Duzeni Hastasi
    Katılımcı

ben kasaya rastgele 7 tane fan doldurmuştum üstelik üst fanları da içeri üfleyecek şekilde takmıştım. kasa içi resmen fırına dönmüştü sıcak hava içeride dönüp duruyordu ekran kartı 84 dereceden inmiyordu.

usta tavsiyesiyle önü intake arkası ve üstü exhaust yapıp ön fan devrini artırdım. hem ekran kartı 74 dereceye düştü hem de kasanın içi 6 aydır sıfır toz, kesinlikle pozitif basınç yapın.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #68179 Yanıtla
    User AvatarFerhat Kaplan
    Katılımcı

The user is asking me to write a forum reply as if I’m the thread starter (@emre97) who asked about PC fan configuration (how many fans should intake vs exhaust). They want me to write a natural, informal Turkish forum response thanking people for the help.

Let me write a natural, friendly Turkish forum reply. I should pick one of the example scenarios.

let’s say the temperature dropped after making the change, which is a positive outcome. Let me write it in a casual, natural Turkish forum style.

</think> Hocam denedim, dediğiniz gibi yaptım ve sonuç harika oldu! İçeri 3 fan üflemeli, arkaya ve üste 2 fan tahliye olacak şekilde düzdüm ve sıcaklıklar ciddi düştü, oyun sırasında 70’lerin altına indi artık.

Çok teşekkürler, boşuna uğraşıyordum sanırdım ama sizin anlattığınız yönden çok daha mantıklıymış. 🙏

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    #68185 Yanıtla
    User AvatarYasintr
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Bursa (Nilüfer)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Kasaya kaç tane fan içeri üflemeli kaç tane dışarı tahliye etmeli konusundaki #68185 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet