kasayı eğince sıvı soğutma sesi kesildi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › kasayı eğince sıvı soğutma sesi kesildi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59894 Yanıtla
    Caglar16
    Katılımcı

sıvı soğutma pompası gurulduyor arızalı mı

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Bursa (Nilüfer)
    #59898 Yanıtla
    Kupon Avcisi
    Katılımcı

Hocam korkma kardeşim, pompan bozuk değil ama pervanesi hava yutmuş! Sıvı mekaniğindeki bu olaya Kavitasyon / Hava Cebi (Air Pocket) denir.

Steve’in (Gamers Nexus) ‘Stop Doing It Wrong’ laboratuvar testinde fizik kurallarıyla açıkladığı gibi kapalı devre sıvı soğutmalardaki hava daima en tepe noktaya toplanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fiziksel sebebini ve 1 dakikalık tahliye taktiğini anlatalım: O Sıvı Soğutmanın İçinde Neden Hava Varı.

Fabrikada kapalı devre (AIO) üretilirken sistemin içine %95-97 oranında sıvı basılır, geri kalan %3-5’lik kısım ise sıvı ısınınca genleşebilsin diye bilerek hava boşluğu olarak bırakılır!. Kargo taşınırken veya montaj sırasında o hava kabarcıkları borulardan kayarak tam pompanın seramik çarkının (impeller) olduğu odaya sıkışır!.

Çark 3000-4000 RPM devirle dönerken havayı köpürtür; o duyduğun şırıltı, guruldama ve çıtırtı sesi suyun değil, çarkın havaya çarpma sesidir! Hava Orada Kalırsa Ne Olurı.

Pompa yatağı sıvı ile yağlanır. Hava varken dönerse kuru sürtünme yapar, yatak aşınır ve 6 ay sonra pompa gerçekten bozulur!

O havayı oradan kovmak şartTIR! 1 Dakikada Hava Tahliye Operasyonu (Adım):.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    #59904 Yanıtla
    Ismail06
    Katılımcı

@caglar16 yazdı:
    “kasayı eğince sıvı soğutma sesi kesildi”

Hocam ben de sıvı soğutma aldığım ilk gün bu şırıltı yüzünden iade edecektim. Forumda kasayı eğin dediler, PC çalışırken kasayı hafifçe arkaya ve yana doğru 45 derece eğdim.

Bir anda ‘foşş’ diye hava sesi gitti radyatöre kaçtı. O günden beri çıt ses yok, 1 yıldır sıfır sessizlikle çalışıyor. Pompa hava yapınca eğme taktiği şart.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    💬 "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    📍 Mersin (Mezitli)
    #59915 Yanıtla
    Caglar16
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Bursa (Nilüfer)
    #59929 Yanıtla
    Gunslinger_34
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Ankara (Etimesgut)
    #59938 Yanıtla
    bga_reball_34
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 İstanbul (Maltepe)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: kasayı eğince sıvı soğutma sesi kesildi konusundaki #59929 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini