kule tipi soğutucu rame değiyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55223 Yanıtla
    Serkan03
    Katılımcı

Yeni sistem topladım. Çift kule tipi soğutucu (Thermalright Peerless Assassin veya Noctua NH-D15) ve Corsair Vengeance RGB RAM aldım. Soğutucunun ön fanı yüksek RGB RAM’lerin tepesine çarptığı için yerine oturmadı! Fanı tel klipsleriyle 1.5 santim yukarı kaydırdım ama bu sefer de kasanın temperli cam yan panelini kapatırken cam fanın köşesine çarpıyor kapanmıyor ne yapmalıyım?

#55308 Yanıtla
    Ercan03
    Katılımcı

@serkan03 yazdı:
    “kule tipi soğutucu rame değiyor”

PC toplarken kullanıcıların en sık düştüğü ‘Mekanik Boyut Çatışmasıdır’ (Clearance Conflict) bu! Standart kule tipi soğutucuların taban tasarımı genellikle standart 33-35mm yüksekliğindeki sade (non-RGB) bellekler düşünülerek tasarlanmıştır.

Ancak gösterişli RGB RAM’lerin tepesindeki alüminyum soğutucu bloklar ve ışık barları 44 ila 52 milimetre yüksekliğe ulaşır! Çift kuleli bir soğutucunun ön fanı bu devasa RAM’lerin üzerine bindiğinde, fanı tel klipslerle mecburen 15-20mm yukarı kaydırmak (step-up) zorunda kalırsın.

Kasanın maksimum işlemci soğutucu yüksekliği desteği örneğin tam 160mm ise ve soğutucunun orijinal boyu 155mm ise; fanı 15mm yukarı kaldırdığında toplam yükseklik 170mm’ye fırlar ve temperli cam fana çarparak kapanmaz! Çözüm Alternatifleri: 1) Ön Fanı Ortaya ve Arkaya Taşımak: Ön fanı RAM’lerin üzerinden tamamen sök.

O fanı soğutucunun en arka kulesine tak (çekme / pull modunda egzoza doğru üfleyecek şekilde). Bu sayede RAM’lerin RGB ışıkları tamamen açığa çıkar, cam rahatça kapanır ve soğutma performansında sadece 1°C fark eder!

2) Tek Fan Modu: Soğutucuyu sadece iki kulenin tam ortasında yer alan tek fanla çalıştır; modern çift kule soğutucular orta fanla bile soğutma kapasitesinin %95’ini korur. 3) Ön Tarafa Daha Küçük Fan Takmak: Ön kuleye 120mm fan yerine 92mm veya 100mm daha küçük bir fan takarak hem RAM’lerin üzerine basmasını engeller hem de cam kapağı rahatça kapatırsın.

#55362 Yanıtla
    Apex
    Katılımcı

@serkan03 yazdı:
    “kule tipi soğutucu rame değiyor”

O koca RGB kuleli RAM’leri alıp üstüne de çift kule soğutucu takınca olacağı budur dostum. Fanı göğe doğru kaldırırsan cam tabii ki kapanmaz.

Çözüm çok basit: Ön fanı sök, soğutucunun arkasına tak egzoz gibi arkadan çeksin. Ya da soğutucuyu sadece ortasındaki tek fanla kullan.

İki fan arasında oyunlarda en fazla 1-2 derece oynar, camı kırmaya değmez.

#55393 Yanıtla
    Serkan03
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, önerdiıiniz ayarı yaptıktan sonra sistemi stres testine soktum. 1 saattir ne kapanma var ne de Aşırı sıcaklık.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, tavsiyeleriniz cuk oturdu.

#55413 Yanıtla
    Obsidian_x
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#55429 Yanıtla
    KadirM
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli oyunlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: kule tipi soğutucu rame değiyor konusundaki #55308 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini