kvm switch fare takılması lag

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56076 Yanıtla
    Nightcrawler
    Katılımcı

Monitörün KVM switchine takılı fare ve klavye masaüstünde yaı gibi akarken laptopa geçince anlık takılıyor ve gecikme hissettiriyor, sebep nedirı

#56079 Yanıtla
    Turgut34
    Katılımcı

@nightcrawler yazdı:
    “kvm switch fare takılması lag”

Bu modern ofis ve oyuncu monitörlerinde kullanıcıların en çok düştüğü ‘Power Delivery (PD) Watt Tuzağıdır’! Monitör üreticileri kutunun üzerine ‘Type-C Tek Kablo ile Bağlantı ve Şarj’ yazarlar ancak monitörün içindeki güç kaynağı (SMPS) laptopa genellikle en fazla 65 Watt (bazı modellerde 90W) Power Delivery sağlayabilir.

Eğer senin bağladığın laptop harici bir GPU’ya (RTX 4060/4070 Laptop vb.) veya yüksek güçlü bir H serisi işlemciye (i7/i9/Ryzen 7) sahipse; bu laptop yük altına girdiğinde tam performansta çalışmak için 120 Watt ila 180 Watt arasında güç çekmek zorundadır! Monitörden gelen 65W güç yetersiz kaldığında sistem çökmeyi önlemek için eksik kalan gücü (örneğin aradaki 60 Watt’ı) laptopun dahili bataryasından çekmeye başlar (buna donanım dünyasında ‘Battery Drain’ denir).

Batarya %20’nin altına indiğinde veya aşırı ısındığında laptop sistemi korumak için CPU ve GPU frekanslarını yarıya düşürerek korkunç bir termal kısma (thermal throttling) ve takılma fırtınası yaratır. Laptopa geçtiğinde farenin takılmasının sebebi ise; Type-C kablosunun aynı anda 4K 60Hz/144Hz DP Alt Mode görüntü verisi, 65W yüksek akım şarjı ve USB 2.0 veri paketlerini taşıması sırasında monitörün dahili USB hub kontrolcüsünün aşırı yüklenip paket gecikmesi (packet drop) yaratmasıdır.

Çözüm: Güçlü bir laptop kullanıyorsan; sadece görüntü ve KVM veri iletişimi için Type-C’yi kullan ama laptopun kendi orijinal yüksek güçlü şarj adaptörünü (140W-230W) laptopun kendi yuvarlak/şarj portuna AYRICA takılı tut. Bu sayede batarya drain sıfırlanır, CPU tam güçte çalışır ve USB hattındaki elektriksel parazit kalktığı için fare takılmaları son bulur.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

#56090 Yanıtla
    Orhan1903
    Katılımcı

@nightcrawler yazdı:

Monitörün verdiıi 65W sadece incecik ultrabook’ları Word açarken besler dostum. altında RTX ekran kartı olan makineye 65W verirsen alet mecbur bataryadan yer.

?arj simgesi yanar ama pil erir. Laptopun kendi tuşla adaptörünü yanına takacaksın, monitörün Type-C kablosu sadece görüntü ve USB KVM köprüsü olarak çalıacak.

#56116 Yanıtla
    Nightcrawler
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56135 Yanıtla
    Pars_99
    Katılımcı

@nightcrawler yazdı:

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: kvm switch fare takılması lag konusundaki #56135 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini