LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60342 Yanıtla
    Venom_35
    Katılımcı

Selamlar, dün işlemcimi değiştirirken elim titredi ve parmağımdaki gri termal macun doğrudan anakartın işlemci soketinin (LGA 1700 / AM5) o binlerce saç teli gibi incecik pinlerinin tam ortasına bulaştı! Macun 5-6 tane pinin arasına dolmuş durumda. Kulak çubuğu veya yumuşak diş fırçasıyla sileyim dedim, bir arkadaşım ‘SAKIN DOKUNMA! Fırçanın kılı o pinlere takıldığı an 10 tane pini ters yöne büker anakart çöp olur’ dedi. Elim ayağım titriyor, bu macun kısa devre yapar mı? Sokete fiziksel olarak HİÇ DOKUNMADAN o macun oradan nasıl çıkarılır?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    #60344 Yanıtla
    Hakan54
    Katılımcı

@venom_35 yazdı:
    “LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun”

Dostum hemen sakin ol, derin bir nefes al ve O SOKETE ASLA VE ASLA DİŞ FIRÇASI, KULAK ÇUBUĞU VEYA BEZLE DOKUNMA! O pinler berilyum bakırdan yapılmış saç telinden daha ince yaylardır; kulak pamuğunun tek bir pamuk lifi bile o pine takılsa pini geriye doğru çeker ve anakartın çöpe gider!

der8auer ve Gamers Nexus’un mikrometre ölçümlerinde gösterdiği gibi Intel’in standart ILM mekanizması IHS’nin ortasını aşağı bükerek soğutucu temasını bozar, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Şimdi o macunu sıfır temasla, anakarta tek bir zarar vermeden nasıl tereyağı gibi sökeceğini adım anlatalım: Kısa Devre Yapar mı?: Sürdüğün macun sıvı metal değil de standart bir termal macunsa (Arctic MX-4/MX-6, Noctua NT-H1, Thermal Grizzly Kryonaut vb.), bu macunlar %100 Dielektriktir (Elektriği ASLA iletmez)!

Yani anakartı yakma, patlatma veya kısa devre riski SIFIRDIR! Ancak macun pinin altın ucunu kaplarsa işlemci ile pin arasında yalıtkan bir bariyer oluşturur; işlemci pinle temas edemediği için RAM kanallarından biri çalışmaz veya sistem açılmaz.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #60350 Yanıtla
    aio_pump_tr
    Katılımcı

@venom_35 yazdı:
    “LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun”

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    #60355 Yanıtla
    Venom_35
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. Sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    #60369 Yanıtla
    Samet93
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    #60382 Yanıtla
    Alperen02
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    💬 "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    📍 İzmir (Konak)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun konusundaki #60382 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini