LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55929 Yanıtla
    Kerem98
    Katılımcı

Selamlar, dün işlemcimi değiştirirken elim titredi ve parmağımdaki gri termal macun doğrudan anakartın işlemci soketinin (LGA 1700 / AM5) o binlerce saç teli gibi incecik pinlerinin tam ortasına bulaştı! Macun 5-6 tane pinin arasına dolmuş durumda. Kulak çubuğu veya yumuşak diş fırçasıyla sileyim dedim, bir arkadaşım ‘SAKIN DOKUNMA! Fırçanın kılı o pinlere takıldığı an 10 tane pini ters yöne büker anakart çöp olur’ dedi. Elim ayağım titriyor, bu macun kısa devre yapar mıı Sokete fiziksel olarak HİÇ DOKUNMADAN o macun oradan nasıl çıkarılırı

#55932 Yanıtla
    Doruk90
    Katılımcı

@kerem98 yazdı:
    “LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun”

Dostum hemen sakin ol, derin bir nefes al ve O SOKETE ASLA VE ASLA DİŞ FIRÇASI, KULAK ÇUBUĞU VEYA BEZLE DOKUNMA! O pinler berilyum bakırdan yapılmış saç telinden daha ince yaylardır; kulak pamuğunun tek bir pamuk lifi bile o pine takılsa pini geriye doğru çeker ve anakartın çöpe gider!

Şimdi o macunu sıfır temasla, anakarta tek bir zarar vermeden nasıl tereyağı gibi sökeceğini adım anlatalım: 1) Kısa Devre Yapar mıı: Sürdüğün macun sıvı metal değil de standart bir termal macunsa (Arctic MX-4/MX-6, Noctua NT-H1, Thermal Grizzly Kryonaut vb.), bu macunlar %100 Dielektriktir (Elektriği ASLA iletmez)! Yani anakartı yakma, patlatma veya kısa devre riski SIFIRDIR!

Ancak macun pinin altın ucunu kaplarsa işlemci ile pin arasında yalıtkan bir bariyer oluşturur; işlemci pinle temas edemediği için RAM kanallarından biri çalışmaz veya sistem açılmaz. 2) TEMASSIZ TEMİZLİK PROTOKOLÜ (Altın Yöntem): İhtiyacın olan tek şey: Bir şişe %99.9 Saf İzopropil Alkol (IPA) ve bir şırınga (veya elektronikçilerde satılan ‘Yağsız Uçucu Elektronik Kontak Temizleme Spreyi’).

3) Adım Uygulama: Bir: Anakartın BIOS pilini ve tüm güç kablolarını sök. Anakartı dik bir açıyla (45 derece eğimli), altına bir havlu koyarak masaya koy.

İki: Şırıngaya doldurduğun saf izopropil alkolü, macun bulaşan pinlerin üzerine hiçbir yere değdirmeden, sadece sıvının kendi basıncıyla ve yerçekimiyle fışkırt! Üç: İzopropil alkol termal macunun yağını ve bağlayıcılarını saniyeler içinde çözer; macun parçacıkları alkolle birlikte eriyip soketin altındaki havluya doğru akar!

Gerekirse şırıngayla 3-4 kez bu alkol banyosunu tekrarla. Dört: Macun tamamen aktıktan sonra sokete ASLA üfleme veya fön makinesi tutma!

Kendi haline bırak, saf alkol 5 dakika içinde havaya uçup tamamen buharlaşacaktır. Pinler fabrikadan yeni çıkmış gibi altın sarısı pırıl kalacak ve tek bir pin bile eğrilmeden sistemin ilk denemede açılacaktır!

#55936 Yanıtla
    Turgut S.
    Katılımcı

@kerem98 yazdı:

Hocam sakın kulak pamuıuyla temizlemeye kalkma! O pamuıun ucu pine takıldışı an pini 90 derece büker, sonra mikroskop altında saatlerce düzeltmeye uıraırsın.

Eczaneden veya internetten %99.9 ?zopropil Alkol (IPA) al. ??rıngayla alkolü soketin üstüne uzaktan fıkırt.

Alkol macunu anında eritir ve akıtır. Kendisi de 2 dakikada buharlaır uçar.

Fiziksel temas sıfır olduşu için pinlerin bozulma riski sıfırdır.

#55946 Yanıtla
    Kerem98
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloşu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için saı olun.

#55965 Yanıtla
    Arda95
    Katılımcı

@kerem98 yazdı:

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: LGA 1700 soket pinlerine termal macun kaçtı temizleme, AM5 soket macun konusundaki #55936 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini