Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › LLC rezonans güç kaynağı nedirı PSU’da LLC topolojisi neden daha iyidirı
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 2 gün 17 saat önce
AlpArslan_34 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Vanguard_7KatılımcıLLC rezonans güç kaynağı nedirı PSU’da LLC topolojisi neden daha iyidirı
? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."? Erzurum (Yakutiye)
lga775_modKatılımcıHocam güç kaynağı mühendisliıinin zirve noktasına, yani ‘Tier-A’ liginin kalbine hoı geldin! Eski ve ucuz güç kaynaklarında ‘Forward’ veya ‘Hard-Switching’ topolojisi kullanılır.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Bu sistemde MOSFET transistörleri elektrik akım? tam tepedeyken kaba kuvvetle çat-çat açılıp kapanır; bu da devasa bir enerji kaybına (?sıya) ve elektrik hattında yüksek gürültüye (ripple) yol açar.
‘LLC Rezonans Dönüıtürücü’ ise güç elektroniıinin sanat eseridir! Devrede iki indüktör (L) ve bir kapasitör (C) öyle bir rezonans tankı oluıturur ki, elektrik sinüs dalgası ?eklinde zarifçe akar.
Ve en büyük mucize devreye girer: ‘sıfır Voltaj Anahtarlamas?’ (ZVS. Zero Voltage Switching)!
Transistörler sadece ve sadece üzerlerindeki voltaj tam ‘SIFIR’ olduşu o mikrosaniyede anahtarlama yapar! Voltaj sıfırken açılıp kapandıkları için anahtarlama kaybı ve ?sı üretimi sıfıra iner.
??te bu yüzden LLC rezonanslı bir PSU %92-94 gibi çılgın verimliliklere (Platinum/Titanium) kolayca ulaır; içi neredeyse hiç ?sınmaz, fanı düıük devirde fısıltı gibi döner ve 12V hattından anakarta jilet gibi temiz, dalgalanmasız (20mV altı ultra düıük ripple) elektrik basar!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:41:00’te (Video mentions BIOS/Flashback and DDR5 timings, which are relevant to the topic) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=Ffb_Ldyp0EE&t=2460s
? Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB? "Stok fanla yola devam."? Ankara (Etimesgut)
pcie_riserKatılımcıHocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."? Ankara (Yenimahalle)
Vanguard_7KatılımcıHocam bilgilendirme için teıekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.
? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."? Erzurum (Yakutiye)
dual_bios_switch_06KatılımcıÇok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."📍 İstanbul (Beylikdüzü)
AlpArslan_34KatılımcıSonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar💬 "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."📍 İzmir (Bornova) -
YazarYazılar