m2 ssd oyun yükleme süresi farkı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57990 Yanıtla
    Gariban Ogrenci
    Katılımcı

oyun oynamak için sata ssd yeterli mi m2 ssd’ye tonla para vermeye değer mi yükleme ekranları çok fark ediyor mu

#57993 Yanıtla
    EnesX
    Katılımcı

Hocam pazarlamanın en büyük illüzyonuna hoı geldin yeıenim! O kutularda yazan ‘7000 MB/s Okuma’ hızı Sıralı Okuma (Sequential Read) hızıdır; yani 50 GB’lık tek parça filmi bir klasörden diıerine kopyalarken geçerlidir.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Oyunlar ise tek parça dosya okumaz!

Oyun açılırken diskin 100 farklı yerinden 10.000 tane minik doku, ses, shader ve 3D model dosyası çeker. Buna Rastgele 4K Okuma (Random 4K Read) denir.

Ve iıin sırrı ?udur: En pahalı Gen4 NVMe SSD’nin 4K rastgele okuma hızı 70-90 MB/s iken, ucuz bir SATA SSD’nin 4K okuma hızı 40-50 MB/s’dir! Yani aradaki gerçek fark 15 kat değil, sadece 1.

2 kattır! ?kinci darboğaz ise CPU’dur: Geleneksel oyunlarda veri diskten RAM’e, RAM’den CPU’ya gider, CPU sıkıştırılmış dosyayı açar sonra GPU’ya yollar.

CPU bu boru hattında tıkanır. Tek ?stisna: DirectStorage destekleyen yeni nesil oyunlardır (Forspoken, Ratchet & Clank Rift Apart vb.).

DirectStorage veriyi CPU’yu atlayıp doırudan ekran kartına basar; o oyunlarda SATA SSD 12 saniyede açarken Gen4 M.2 SSD 1.5 saniyede ışığınlar!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:47’te (The performance difference between SSD, M) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=PQF5Wxy_QBw&t=47s

#58000 Yanıtla
    Ercan42
    Katılımcı

Hocam ben de ‘oyunlarım roket gibi açılacak’ diye 3000 lira verip en tepe model Gen4 SSD almıtım. Kronometre tuttum RDR2 yükleme ekranı SATA SSD’de 14 saniye sürdü, M.2’de 12 saniye sürdü.

2 saniye için bu kadar para vermeye deımezmiı.

#58033 Yanıtla
    Gariban Ogrenci
    Katılımcı

@gariban_ogrenci konuya teşekkür eden bir yanıt: “Hocam denedim, sorun çözüldü! Çok teşekkür ederim.. Oyunlar yükleniyor çok hızlı şimdi!

#58060 Yanıtla
    Kadir99
    Katılımcı

Hocam, geçen süre zarfında yaıadışınız sorunlar için geçmiş olsun dilekleriyle. Sisteminizin ?imdilik stabil olduıunu duymak bana da ferahlık veriyor.

Teknik olarak bir önerim varsa, m2 ssd’nizle ilgili sürekli performans kontrolü yapmayı unutmayın; uzun vadede bu sizin için çok daha iyi bir yol olabilir. başarılar!

#58065 Yanıtla
    Sentinel_35
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: m2 ssd oyun yükleme süresi farkı konusundaki #58060 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini