Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Mavi ekran irql not less or equal hatası çözümü
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 5 gün 17 saat önce
Rasim Aksoy tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Çağrı DuranKatılımcıarkadaşlar pc durup dururken mavi ekran verdi hata kodu IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL yazıyor ntoskrnl.exe ye işaret ediyor. ramlerimi yeni aldım xmp açık bundan mı kaynaklı yoksa windows mu bozuldu minidump dosyasına nasıl bakılır
💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
GeceVardiyasi ÇetinKatılımcıHocam hemen formata koşma usta, bu hata Windows dünyasının en spesifik çekirdek hatalarından biridir! IRQL (Interrupt Request Level) donanım kesme seviyesidir.
Techolay ve Guru3D rehberlerinde tavsiye edildiği üzere internet bağlantısını kesip DDU’yu Güvenli Modda çalıştırmalı ve ‘Temizle ve Yeniden Başlat’ demelisin, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir aygıt sürücüsü (ekran kartı, ağ kartı, anti-cheat vb.) çok yüksek bir yetki seviyesindeyken (DISPATCH_LEVEL veya yukarısı), bellekteki sayfalanamaz (non-paged) havuzda olmayan ya da bozuk olan bir RAM adresine ulaşmaya kalktığında Windows çekirdeği veri bütünlüğü bozulmasın diye acil fren yapar ve bu mavi ekranı yapıştırır.
Suçluyu Bulmanın 2 Adımı: WinDbg Minidump Analizi:
C:\Windows\Minidumpklasöründeki.dmpdosyasını masaüstüne kopyala. Microsoft Store’dan WinDbg (Windows Debugger) indir -> Dump dosyasını içine sürükle ->!analyze -vkomutuna tıkla.Aşağıda
MODULE_NAMEveIMAGE_NAMEsatırına bak! Eğer oradanvlddmkm.sysyazıyorsa ekran kartı sürücüsü,rtwlan601.sysyazıyorsa Wi-Fi sürücüsü,vgk.sysyazıyorsa Vanguard anti-cheat suçludur; ilgili sürücüyü DDU ile temizleyip güncellersin.Eğer Doğrudan
ntoskrnl.exeGörünüyorsa: Windows çekirdeği tek başına suçlu olmaz; bu genelde donanımsal RAM instabilitesidir!Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:39’te (DUU’yi açıp dikkat edilmesi gereken bilgileri gizliyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar📍 Manisa (Yunusemre)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
TermalMacunZedesi ToprakKatılımcıHocam 1 ay boyunca haftada 3 kez bu hatayı aldım. Minidump’ı açtım meğer Realtek Ethernet sürücüsü yapıyormuş.
Anakartın sitesinden son sürüm LAN sürücüsünü kurdum 6 aydır tık yok, boş yere format atıp durmuşum.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Adana (Çukurova)"F/P her şeydir."
Çağrı DuranKatılımcıHocam bilgilendirme için çok teşekkürler, tavsiyenizle mavi ekran döngüsünden kurtuldum. Elinize sağlık.
💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
Rasim AksoyKatılımcıSorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB📍 İstanbul (Kadıköy)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz." -
YazarYazılar