mesh kasa neden hava almıyor fanlar boşa dönüyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › mesh kasa neden hava almıyor fanlar boşa dönüyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58200 Yanıtla
    Volkan54
    Katılımcı

arkadaşlar güya önü delikli mesh diye kaliteli kasa aldım önünde 3 tane fan var. ama oyunda ekran kartım 78 derece işlemcim 84 derece oluyor fanlar son hızda deli gibi dönüyor. kasanın ön plastik kapağını tırnaklarından çekip tamamen söktüm bir de baktım sıcaklıklar anında 10 DERECE BİRDEN DÜŞTÜ! ön kapağın arkasına baktım delikli demirin arkasına bildiğin kalın sünger gibi siyah bir toz bezi koymuşlar. fanlar o süngeri aşamıyor kapağı sökmek mantıklı mı süngeri yırtıp atsam ne olur

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Adana (Çukurova)
    #58204 Yanıtla
    Thunderbolt
    Katılımcı

Hocam kasa üreticilerinin “Önü Mesh!” diye pazarlayıp arkasına koydukları o meşhur ‘Hava Boğma Süngeri’ tuzağına denk gelmişsin kardeşim! Kapağı sökünce 10 derece düşmesi zaten nı bağırarak söylüyor: Önü Delikli Olduğu Halde Neden Hava Alamıyorı.

Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kasa üreticisi öne metal delikli ızgara koyar, sonra “kasa hiç toz almasın” diye o ızgaranın arkasına 2-3 milimetre kalınlığında gözenekli sünger kumaş (Foam Filter) yapıştırır!.

Standart kasa fanlarının Statik Basıncı (mmH2O) çok düşüktür (genelde 1. 1.5 mmH2O civarı ucuz fanlardır).

O fanların gücü, o kalın süngerin direncini kırıp arkasından hava emmeye YETMEZ!. Fan pervanesi döner ama hava süngere çarpıp fanın kenarlarından geri teper (Blade Stall / Türbülans)!

İçeriye taze hava yerine sadece hafif bir esinti girer, bileşenler fırında pişer! Süngeri Sökmek Mantıklı mıı.

kesinlikle EVET! O kalın sünger katmanını kapağın arkasından söküp çıkardığında; kasanın metal mesh delikleri zaten 1-1.5 mm çapındadır ve saç, kıl, büyük toz yumaklarını tek başına tutar!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:36’te (How to install a fan and properly direct it to ensure proper) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=OeHBD8EFVVw&t=96s

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Stok fanla yola devam."
    📍 Konya (Selçuklu)
    #58205 Yanıtla
    MehmetT
    Katılımcı

Hocam aynı kasanın kurbanı bendim. Mesh kasa aldım güya serin olacak diye, yazın ekran kartım 80 dereceye vuruyordu.

Ön kapağı söktüm sıcaklık 71’e çakıldı. Kapağın arkasındaki o süngeri maket bıçağıyla nazikçe söküp attım, sadece metal delikli ızgara kaldı.

Sıcaklıklar kalıcı olarak 8 derece düştü. Toz filan da abartıldığı gibi dolmuyor, kesinlikle sökün o süngeri.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    📍 Zonguldak (Merkez)
    #58209 Yanıtla
    Volkan54
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Adana (Çukurova)
    #58214 Yanıtla
    Caglar M.
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #58221 Yanıtla
    Tarik93
    Katılımcı

@volkan54 yazdı:
    “mesh kasa neden hava almıyor fanlar boşa dönüyor”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 İzmir (Buca)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: mesh kasa neden hava almıyor fanlar boşa dönüyor konusundaki #58209 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini