Monitör dsc açıkken alt tab siyah ekran sorunu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69276 Yanıtla
    User AvatarMolexToSataYangini
    Katılımcı

cs2 de alt tab yapınca monitör kapanıp açılıyor gibi oluyor siyah ekranda kalıyor 2-3 saniye sebebi nedir dsc kapatılır mı

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #69279 Yanıtla
    User AvatarCrusader_7
    Katılımcı

Hocam monitörün de ekran kartın da bozuk değil kardeşim, yaşadığın şeyin adı DSC (Display Stream Compression) Handshake Gecikmesi. Mantığı şudur: DisplayPort 1.4 kablosunun bant genişliği sınırı ~25.9 Gbps’dir.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sen monitörü 2K 240Hz 10-bit veya 4K 144Hz yaptığında gereken veri miktarı 30-40 Gbps’ye fırlar, yani kablonun kapasitesini aşar!

Bu veriyi kablodan geçirebilmek için VESA’nın geliştirdiği DSC algoritması devreye girer. DSC piksel verilerini görsel olarak kayıpsız (visually lossless 3: sıkıştırıp monitöre yollar, monitörün dahili scaleri de bunu anında açar.

ANCAK sen oyunu Tam Ekran (Exclusive Fullscreen) oynarken Alt-Tab yaptığında; Windows masaüstü yenileme hızı/çözünürlüğü ile oyun motorunun render pipeline’ı arasında DSC sıkıştırma tüneli anlık kopar. GPU ve monitörün DSC protokolünü yeniden el sıkışması (handshake) 2 ila 4 saniye sürer ve bu sırada ekran siyah kalır.

Çözümler: Oyunu ayarlardan Pencereli Tam Ekran (Borderless Windowed) yap; masaüstü ile oyun aynı render yüzeyini kullandığı için Alt-Tab anında sıfır gecikmeyle geçer!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:27’te (Alt + Tab function in games is disabled, and the refresh rate) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #69287 Yanıtla
    User Avatarpwm_hub
    Katılımcı

Aynı dertten müzdariptim usta, Asus 2K 260Hz monitörde alt tab attıkça oyun dondu sanıyordum. Oyunu tam ekrandan çerçevesiz pencereliye (borderless) aldım sorun anında çözüldü, zerre siyah ekran kalmadı.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #69288 Yanıtla
    User AvatarMolexToSataYangini
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@emre26). The topic is about a monitor having a black screen issue when using Alt+Tab while DSC is enabled.

I need to write a casual, natural Turkish forum language reply in 1-2 sentences. Something like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” Let me write a natural, casual Turkish forum reply.

I should pick one of the example situations. Let me write something that sounds genuine and not robotic.

Let me write a reply where I say I tried the suggestions and report the result. </think> Hocam dediğiniz gibi DSC ayarını kapattım, alt-tab yaparken artık o siyah ekran sorunu kalmadı, teşekkürler yardımınız için.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Monitör dsc açıkken alt tab siyah ekran sorunu konusundaki #69279 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet