monitör içindeki trafo ötüyor garantiye girer mi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58491 Yanıtla
    CyberKnight_34
    Katılımcı

Selamlar, yeni aldışım üst seviye bir monitörün arkasından sessiz bir odada çalışırken dayanılmaz derecede tiz bir ?slık ve elektrik çınlaması sesi (Coil Whine / 15-16 kHz frekansta ses) geliyor. ?lginç olan ?u: Monitörün parlaklığını %100 yaptışığımda bu çınlama sesi tamamen kesiliyor; ancak gece parlaklığı %20-30 seviyesine indirdiıimde arkadaki güç kartından ‘vıjjjjjjj’ diye tiz bir sinek vızıltısı gibi ses yükselmeye başlıyor. Monitörü kapattışığımda (standby modundayken) bile adaptör fiıe takılı olduşu sürece kesik kesik bir ciyaklama sesi devam ediyor. Monitörlerin içinde de ekran kartındaki gibi bobin zırıltısı olur muı Bu bir arıza mıdır, garantiye göndersem değişim yaparlar m??

? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
    #58493 Yanıtla
    Eclipse
    Katılımcı

@cyberknight_34 yazdı:
    “monitör içindeki trafo ötüyor garantiye girer mi”

Hocam kral yalnız değilsin, gecenin sessizliğinde o monitörün arkasından gelen incecik 16 kHz sivrisinek ıslığı insanı delirtir! Evet, tıpkı ekran kartı ve güç kaynaklarında olduğu gibi monitörlerin içinde de ‘Coil Whine (Bobin ve Trafo Çınlaması)’ olur.

MSI Afterburner ile karta hafif bir undervolt uygulamak ve monitör yenileme hızına göre FPS’i sabitlemek bobin titreşimini %60 oranında azaltır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Monitörün arkasında 230V şebeke elektriğini ekranın paneline ve LED barlarına indiren minyatür bir anahtarlamalı güç kaynağı (SMPS) kartı bulunur.

Bu kartın üzerinde minik indüktör bobinleri ve sarı bantlı küçük bir ‘Flyback Yüksek Frekans Trafosu’ vardır. Parlaklığı kıstığında PWM kontrolcüsü akımı saniyede binlerce kez açıp kapatmaya (duty cycle kısmaya) başlar.

Akım her geçtiğinde ferromanyetik çekirdeğin içinde manyetik alan darbesi oluşur. Fizik kanunudur: Manyetostriksiyon (Magnetostriction) etkisiyle trafonun bakır sargıları ve ferrit çekirdeği saniyede 15.000 kez mikron düzeyinde birbirine çarparak titreşir!

İşte o duyduğun tiz ıslık sesi o gevşek trafo sargılarının fiziksel titreşimidir. Parlaklığı %100 yaptığında akım sürekli dümdüz aktığı için titreşim durur ve ses kesilir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (The problem of a transformer failing in a transformer monitoring system, which) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=HO7qPvfg1ko

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #58500 Yanıtla
    Invoker_35
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    ? "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    ? Trabzon (Ortahisar)
    #58505 Yanıtla
    CyberKnight_34
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
    #58509 Yanıtla
    Dogukan61
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Kocaeli (Gebze)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: monitör içindeki trafo ötüyor garantiye girer mi konusundaki #58493 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini