monitörde response time fastest yapınca yazılarda beyaz hare

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › monitörde response time fastest yapınca yazılarda beyaz hare

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57667 Yanıtla
    pwm_hub_pro
    Katılımcı

arkadaşlar monitörde inverse ghosting sorunu yaşıyorum. UFO testinde siyah UFO’nun arkasında bembeyaz bir iz çıkıyor. Buna ‘overshoot’ deniyormuı. Overdrive voltajı likit kristallere ne yapıyor da renk hedefi aıyorı

#57670 Yanıtla
    Kraken
    Katılımcı

Hocam kral rahat ol, monitörün paneli bozulmadı ama sen üreticinin ‘1ms pazarlama tuzağına’ düştün. Monitör üreticileri kutuya ‘1ms GtG’ yazabilmek için OSD menüsüne ‘Fastest / Extreme’ gibi absürt bir Overdrive modu koyarlar.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Likit kristaller (IPS/VA pikselleri) bir renkten diğerine (örneğin griden siyaha) geçerken fiziksel olarak dönmek zorundadır ve bu dönüş zaman alır.

Tepki süresini hızlandırmak için kontrol kartı piksele fazladan yüksek voltaj şoku uygular; buna ‘Overdrive’ (Voltaj Aşımı) denir. Eğer voltaj dengeliyse piksel hedeflenen renge hızla oturur.

Ama sen ‘Fastest’ seçtiğinde devre piksele aşırı kontrolsüz bir voltaj basar; kristal hedeflenen renk tonunda duramaz, hedefi fırlar geçer (buna Overshoot / Hedef Aşımı denir). Örneğin piksel koyu griye dönmek isterken aşırı voltaj yüzünden anlık olarak bembeyaz olur, sonra geri toparlar.

İşte o hareket eden nesnelerin arkasındaki parlayan beyaz/renkli izlere ‘Inverse Ghosting’ (Ters Hayaletlenme) ya da ‘Corona Etkisi’ denir. Çözüm: Monitörün OSD menüsüne gir, Response Time ayarını ‘Extreme/Fastest’tan bir kademe aşağı, yani ‘Fast’ veya ‘Normal’ seviyesine çek.

Piksel geçişleri pürüzsüzleşir, o iğrenç beyaz hareler anında kaybolur.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Windows exe dosyasını indirir ve cihazın sensörlerini açar) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=MvpvrwsXxrQ

#57674 Yanıtla
    Siyah Ekran Magduru
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57724 Yanıtla
    pwm_hub_pro
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#57734 Yanıtla
    CrashOverride_35
    Katılımcı

@pwm_hub_pro yazdı:
    “monitörde response time fastest yapınca yazılarda beyaz hare”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: monitörde response time fastest yapınca yazılarda beyaz hare konusundaki #57734 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini