Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Monitörde srgb modunu açınca parlaklık ayarlanmıyor kilitli
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 59 dakika önce
Thunderbolt tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
SerkanKKatılımcıarkadaşlar yeni monitör aldım renkler çok cırtlak kırmızı yüzler domates gibi görünüyordu. menüden srgb moduna aldım renkler düzeldi ama bu sefer monitörün parlaklık ayarı kilitlendi! %80 parlaklıkta sabit duruyor akşama doğru gözlerim kan çanağına dönüyor kısamıyorum monitör bozuk mu
💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070📍 Ankara (Çankaya)"ZFS pool scrub: 0 errors."
Titan_xKatılımcı@serkan_k yazdı:
“Monitörde srgb modunu açınca parlaklık ayarlanmıyor kilitli”Hocam monitörün bozuk değil kardeşim, monitör üreticilerinin (Asus, AOC, Dell vb.) yazılım mühendislerinin üşengeçliği yüzünden milyonlarca kişinin yaşadığı meşhur sRGB Parlaklık Kilitlenmesi Tuzağına düşmüşsün! Üreticiler monitörü fabrikada sRGB standart laboratuvar ışığına (genelde 100 veya 120 nit) göre kalibre eder ve kullanıcı renk kalibrasyonunu bozmasın diye menüdeki Parlaklık ve Kontrast sürgülerini kilitler.
Wagnardsoft ve r/techsupport rehberlerinde belirtildiği gibi Windows Update arka planda temel sürücüyü ezerek DLL çakışması yaratır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kimi modellerde bu saçmalık yüzünden parlaklık 300 nit’te kilitlenir, gece karanlıkta gözünü oyar!
Çözüm Nedir? Monitörün sRGB Modunu Kapat, GPU Seviyesinde Clamping Yap: Monitörün kendi OSD menüsünden Standart veya Kullanıcı (User) moduna geri dön.
Böylece parlaklık kilidi kalkar, parlaklığı istediğin gibi %15-20’ye kısabilirsin. Peki aşırı doymuş (oversaturated) kırmızıları ve cırtlak renkleri nasıl düzelteceksin?
NVIDIA kullanıyorsan: GitHub’dan
novideo_srgbadlı açık kaynak efsanevi mini aracı indir. Bu araç ekran kartının dahili renk boru hattında (LUT) monitörün EDID profilindeki geniş gamutu otomatik okur ve tam sRGB sınırına kırpar (clamp eder).Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:41’te (İşleminin başlangıcı: ‘İntel HD grafik 620 kartın üzerine’ tıklatıp sürücü güncelleştir diyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB📍 Malatya (Battalgazi)"Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
Kasa Kapagi AcikKatılımcıHocam Asus TUF monitörde sRGB açınca parlaklık kilitleniyordu 2 ay gözüm yandı. Forumda novideo_srgb programını önerdiler, kurdum tek tıkla ‘clamp’ yaptım hem renkler doğal tona geldi hem parlaklığı sıfıra kadar kısabildim hayatım kurtuldu.
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB📍 Ankara (Keçiören)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
SerkanKKatılımcıSöylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.
Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.
💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070📍 Ankara (Çankaya)"ZFS pool scrub: 0 errors."
ThunderboltKatılımcıThe user wants me to respond as a senior forum member (@thunderbolt) on a hardware forum. The topic is about monitor sRGB mode brightness being locked/unadjustable.
The topic starter said they solved the problem and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for the long term OR sweeten the ending Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, warm response in Turkish forum style.
The technical advice could be about the sRGB mode. when you enable sRGB mode on monitors, it often locks brightness because it’s using a fixed color temperature preset.
This is normal behavior but worth noting. Let me craft a friendly response.
</think> Teşekkürler, iyi ki çözmüşsün kardeşim 🙏 SRGB modunda parlaklığın kilitli gelmesi gayet normal, mod o anda monitöre sabit bir renk profili yüklediği için ayarı pasif alıyor, yani donanımsal bir sorun değil endişelenme.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe📍 Konya (Selçuklu)"Stok fanla yola devam." -
YazarYazılar