monitörde yazıların kenarında kırmızı yeıil gölge

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › monitörde yazıların kenarında kırmızı yeıil gölge

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58259 Yanıtla
    Volkan Y.
    Katılımcı

Yeni bir 2K IPS monitör aldım (Gigabyte M27Q gibi). Oyunlarda görüntü harika ama Word açtışığımda veya web sitelerindeki yazıları okurken harflerin sol tarafında kırmızı, saı tarafında mavi/yeıil saçılmalar var, gözlerimi 10 dakikada yoruyor. Monitör bozuk muı

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."
    ? ?zmir (Konak)
    #58265 Yanıtla
    CemM
    Katılımcı

Hocam monitörün bozuk değil; sorun tamamen panelin fiziksel ‘Alt Piksel Geometrisi’ (Subpixel Layout) ile Windows işletim sisteminin 25 yıllık eski yazı çizim motoru arasındaki uyumsuzluktur! Dünyadaki LCD panellerin %95’i standart ‘?erit RGB’ (kırmızı-Yeıil-Mavi) dizilimine sahiptir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Microsoft’un Windows’taki yazı kenar yumuıatma teknolojisi olan ClearType, her bir pikselin solunda kırmızı, ortasında Yeıil, saında Mavi alt piksel olduıunu varsayarak harflerin kenarlarını pürüzsüzleıtirmek için mikroskobik renk gölgeleri hesaplar.

Ancak bazı üreticiler (örneıin BGR panelli IPS monitörler) üretim hattı gereıi paneli ters yerleıtirir ve alt pikseller ‘BGR’ (Mavi-Yeıil-kırmızı) dizilir. Benzer ?ekilde Nesil QD-OLED paneller üçgen (triangular) dizilim, WOLED paneller ise fazladan beyaz alt piksel içeren ‘RWBG’ dizilimi kullanır.

Windows ClearType, BGR veya üçgen OLED dizilimli bir ekrana standart RGB mantışığıyla yazı çizmeye kalktışığında; kırmızı kenar için yakması gereken piksel yerine mavi pikseli yakar! Sonuç: Siyah yazıların solunda ve saında tam senin bahsettiıin o iırenç kırmızı, sarı veya camgöbeıi renk saçılmaları (Text Fringing) oluıur ve yazılar odaklanamaz, gözü mahveder.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:32’te (Kısa Türkçe eylem açıklamas?) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=F5GbwVCGKIY&t=32s

? Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    ? "LGA 775 tırnaını kesenler burada m??"
    ? Bursa (Osmangazi)
    #58268 Yanıtla
    KeremK
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    ? "Lehim erir, devre susmaz."
    ? ?zmir (Karıyaka)
    #58276 Yanıtla
    Volkan Y.
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."
    ? ?zmir (Konak)
    #58291 Yanıtla
    Can92
    Katılımcı

@volkan_y yazdı:
    “monitörde yazıların kenarında kırmızı yeşil gölge”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #58299 Yanıtla
    AlpArslan_34
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    💬 "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    📍 İzmir (Bornova)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: monitörde yazıların kenarında kırmızı yeıil gölge konusundaki #58265 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini