nand flash 4096 bayt sektör kayması write amplification

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Kulaklık, Mikrofon & Ses Sistemleri › nand flash 4096 bayt sektör kayması write amplification

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55894 Yanıtla
    Bilal06
    Katılımcı

Selamlar, geleneksel 512 bayt sektörlü eski hard disklerden modern 4096 bayt (Advanced Format 4Kn) NAND blok yapısına sahip SSD’lere yapılan plansız sektör klonlamalarında ortaya çıkan 4K Alignment (Hizalama) hatasını, Write Amplification faturasını ve veri kaybetmeden düzeltme yöntemini açıklıyorum.

#55898 Yanıtla
    Kadir S.
    Katılımcı

@bilal06 yazdı:
    “nand flash 4096 bayt sektör kayması write amplification”

Serdar Bey SSD’niz kesinlikle sağlam, donanımsal hiçbir arıza yok. Yaşadığınız problem 4K Alignment (Sektör Hizalama) bozukluğudur.

Teknik sebebi şudur: Eski mekanik hard diskler veriyi 512 ext{ bayt}’lık sektörler halinde yazar. Ancak modern SSD’ler fiziksel NAND mimarisi gereği veriyi en az 4096 bayt (4 KB)’lık sayfalar (Pages) halinde depolar.

Eski bir MBR diskten klonlama yaptığınızda, bölümün başlangıç noktası (Partition Starting Offset) 4096’nın tam katı olmayan bir sektöre (örneğin AS SSD’de gördüğün 31. sektör = 31 imes 512 = 15.872 ext{ bayt}) denk gelmiştir.

15.872 sayısı 4096’ya tam bölünemez! Bunun faturası nedirı

İşletim sistemi 4 KB’lık tek bir dosya yazmak istediğinde, o dosya iki farklı fiziksel NAND sayfasının arasına bölünür. SSD kontrolcüsü 1 işlem yapmak yerine 2 farklı sayfayı okumak, değiştirmek ve tekrar yazmak zorunda kalır (Çift yazma yükü).

Yazma hızınız anında yarı yarıya çöker, tepki süresi ikiye katlanır ve SSD’nin yazma ömrü (TBW) gereksiz yere iki kat hızlı tükenir. Nasıl Düzeltilirı

Format atmaya gerek yoktur: MiniTool Partition Wizard veya AOMEI Partition Assistant ücretsiz sürümünü indirin. SSD diskinizin bölümüne sağ tıklayıp ‘Align Partition’ (Bölümü Hizala) deyin ve ‘Apply’ butonuna basın.

Yazılım verileri milisaniyeler içinde 4096 baytın tam katı olan standart 1.048.576 ext{ bayt} (1024 KB) sınırına kaydırır. İşlem bitip AS SSD’yi tekrar açtığınızda kırmızı ‘BAD’ yazısının yeşil ‘1024 K – OK’ haline geldiğini ve yazma hızının anında 530 MB/s’ye fırladığını göreceksiniz.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

#55905 Yanıtla
    Obsidian_x
    Katılımcı

@bilal06 yazdı:
    “nand flash 4096 bayt sektör kayması write amplification”

SSD’nizin 4K hizalamasını hiçbir üçüncü parti yazılım kurmadan doırulamak için Windows’ta: 1) Win + R basıp msinfo32 yazın, 2) Bileıenler > Depolama > Diskler yoluna gidin, 3) SSD’nizin altındaki ‘Bölüm başlangıç Uzaklığı’ (Partition Starting Offset) deıerini bulun. Bu deıerdeki bayt sayısını 4096’ya bölün.

Eıer sonuç küsuratsız tam sayı çıkıyorsa (örneıin 1.048.576 / 4096 = 256) hizalama kusursuzdur. Küsuratlı çıkıyorsa 4K hizalama bozuktur ve acilen optimize edilmelidir.

#55915 Yanıtla
    Bilal06
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#55925 Yanıtla
    Quantum_7
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: nand flash 4096 bayt sektör kayması write amplification konusundaki #55915 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini