Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › ndis.sys dpc latency düşürme windows 11
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 17 saat 31 dakika önce
CemM tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
ObsidianKatılımcıarkadaşlar 40 bin liralık canavar gibi sistemim var ama oyun oynarken veya arkada spotify açıkken her 10 saniyede bir kulaklıktan ‘çıt-pıt’ diye cızırtı sesi geliyor ve ekran saliselik mikro takılıyor. LatencyMon diye bir program indirdim çalıştırdım kıpkırmızı oldu ‘Your system seems to be having difficulty handling real-time audio’ yazdı. en çok ndis.sys ve nvlddmkm.sys gecikme yapıyor görünüyor bunu nasıl tamir ederim
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."📍 Ankara (Yenimahalle)
KuzeyKatılımcıHocam windows işletim sisteminin gerçek zamanlı ses ve gecikme (Real-time Audio) cehennemine hoş geldin usta! O çıtırtıların ve mikro dropların sebebi donanım gücü değil, arka plandaki sürücü kuyruğudur!
Wagnardsoft ve r/techsupport rehberlerinde belirtildiği gibi Windows Update arka planda temel sürücüyü ezerek DLL çakışması yaratır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Mekanizmayı ve çözümü çözelim: DPC Latency (Gecikmeli Yordam Çağrısı) Nedirı
Windows gerçek zamanlı (real-time) bir işletim sistemi değildir. Bir sürücü (örneğin Wi-Fi veya ekran kartı) işlemciden bir görev talep ettiğinde bir DPC kuyruğuna girer.
Eğer kötü yazılmış bir sürücü işlemci çekirdeğini 1000-2000 mikrosaniyeden (µs) uzun süre rehin tutarsa; Windows ses kartına ses verisi göndermeyi yetiştiremez! Ses veri tamponu boşalır (Buffer Underrun) ve sen kulaklığında o meşhur ‘çıt-pıt-cızzz’ sesini duyarsın, ekranda da mikro takılma yaşanır!
LatencyMon ile Suçluları Yakalama: LatencyMon’da “Drivers” sekmesine tıkla ve en yüksek yürütme süresine (Highest Execution Time) sahip sürücüye bak:. Suçlu 1:
ndis.sys/tcpip.sys(Ağ ve Wi-Fi Sürücüsü): %80 ihtimalle sorunlu bir Wi-Fi veya Ethernet sürücüsüdür!.💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."📍 Antalya (Konyaaltı)
dpc_latencyKatılımcıHocam ben kulaklık bozuk diye 2 kere sıfır kulaklık aldım, meğer sorun Realtek Ethernet sürücüsündeymiş! LatencyMon’da ndis.sys kırmızı alarm veriyordu.
Ethernet kartının güç tasarrufu ayarlarını kapattım ve sürücüsünü güncelledim; 6 aydır kafayı yedirten o çıtırtı sesleri 2 dakikada tamamen yok oldu.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."📍 Sakarya (Serdivan)
ObsidianKatılımcıDediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."📍 Ankara (Yenimahalle)
KutaySKatılımcıGeçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."📍 Adana (Çukurova)
CemMKatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa💬 "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"📍 Bursa (Osmangazi) -
YazarYazılar