North facing switch cherry keycap çarpışması

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › North facing switch cherry keycap çarpışması

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #63187 Yanıtla

selamlar arkadaşlar klavyeme internetten çok güzel özel tasarım pbt cherry profil keycap seti aldım taktım ama üçüncü sıradaki harflere (ASDF sırası) basarken tuşlar tam dibe inmiyor sanki plastik plastiğe çarpıyormuş gibi ‘tak tak’ diye çok küt ve sert bir ses geliyor tuş tam oturmuyor gibi hissediyorum eski tuşları takınca sorun yok cherry profilde neden tuşlar bir yere çarpıyor?

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #63194 Yanıtla
    User AvatarArtifactAvcisi Aktaş
    Katılımcı

Reis custom klavye dünyasının en meşhur geometrik uyuşmazlığına denk gelmişsin: ‘North-Facing Interference’ (Kuzeye Bakan Switch Çarpışması)! Kral olayın mekanik izahı şudur: Klavyelerin üzerindeki switch’lerin RGB LED yuvası eğer üst tarafa bakıyorsa buna ‘North-Facing’, alt tarafa (boşluk tuşuna doğru) bakıyorsa ‘South-Facing’ denir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Switch’in üst kasasının açılı eğimi LED tarafında daha kalındır.

Cherry Profil Keycap’ler ise orijinal Alman Cherry standardıdır; OEM profilden yaklaşık 2 mm daha alçaktır ve iç et kalınlığı (PBT plastiği) oldukça kalındır (1.5mm). Hocam sen alçak yapılı Cherry profil bir tuşu alıp North-Facing bir switch’e taktığında; özellikle klavyenin R3 (Home Row: A, S, D, F, G) sırasındaki tuşlara bastığında tuş kapağının iç tavanı switch’in üst gövdesine fiziksel olarak ÇARPAR!

Tuş tam tabana vuramaz (4.0mm yerine 3.2mm’de sertçe plastiğe toslar), basış hissi taşlaşır ve o meşhur tok ses yerine çirkin bir ‘çat’ sesi çıkar! Çözüm: Eğer klavyen North-Facing ise Cherry profil yerine ‘OEM Profil’ veya düz ‘XDA / MOA Profil’ keycap almalısın (OEM profil 2mm daha yüksek olduğu için asla çarpmaz).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:41’te (Cherry switches için bir daha yüksek bir keycap profil öneriyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Adana (Çukurova)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #63199 Yanıtla
    User AvatarPhantom_x
    Katılımcı

@single_channel_pisman12 yazdı:
    “North facing switch cherry keycap çarpışması”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Samsun (Atakum)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #63209 Yanıtla

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #63233 Yanıtla
    User AvatarHakan E.
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 İstanbul (Beşiktaş)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    #63248 Yanıtla
    User AvatarLappedIHS Doğan
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: North facing switch cherry keycap çarpışması konusundaki #63233 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet