nvme format 4kn nasıl yapılır

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58105 Yanıtla
    Termal Macunsuz
    Katılımcı

Yeni aldışım Samsung / Kioxia NVMe SSD’me eski SSD’mi Macrium Reflect ile klonlamak istedim. Program ‘Kaynak disk 512 bayt sektör boyutuna sahipken hedef disk 4096 bayt (4Kn) sektör boyutuna sahip, klonlama yapılamaz!’ hatası verdi. Sektör boyutu nedir ve neden iki disk birbirine uymuyorı

#58107 Yanıtla
    Alp38
    Katılımcı

Hocam depolama dünyasının en derin ve en teknik konularından biridir; 4Kn ve 512e sektör mimarisi! Bilgisayar dünyası 40 yıl boyunca sabit disklerdeki eski 512 baytlık sektör boyutuna göre kodlandı.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Ancak modern SSD’lerin NAND flash bellek hücreleri en küçük 4096 baytlık (4 KB) sayfalar halinde çalışır.

Tüketici SSD’leri eski Windows sürümleriyle %100 uyumlu olsun diye fabrikadan ‘512e’ (512 Emulated) modunda çıkar: Yani kontrolcü işletim sistemine ‘Ben 512 baytlık sektörlerle çalığıyorum’ yalanını söyler ama arkada her 512 baytlık iılem için 4 KB’lık koca bir sayfayı okuyup dönüıtürmek (Read-Modify-Write) zorunda kalır! Eıer diski donanımsal olarak yerel 4Kn (4096-byte Native) sektör formatına geçirirsen; aradaki bu yapay dönüıtürme katmanı tamamen kalkar, CPU gecikmesi mikro saniyeler seviyesinde düıer ve küçük dosya transferlerinde SSD çok daha saf ve verimli çalışır.

Ancak devasa bir kriz vardır: Sektör boyutu 512 bayt olan eski bir diski, sektör boyutu 4096 bayt olan yeni bir diske doırudan ‘Sektör Klonlayamazsın’ (Sector-by-Sector Clone)! Macrium Reflect veya Clonezilla gibi araçlar sektör geometrileri birebir uyuımadışı için hata verir ve klonlamayı kilitler!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:14:00’te (2 SSD’yi motherboard’da yerleıtirirken, M) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=-Qkn5uZUiJg&t=840s

#58112 Yanıtla
    fanless_psu_06
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#58115 Yanıtla
    Termal Macunsuz
    Katılımcı

Hocam başlantı kablosunu ve slotu kontrol edip disk saılığını test ettim. Okuma/yazma değerleri ve sistem tepkisi normale döndü, çok teıekkürler.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: nvme format 4kn nasıl yapılır konusundaki #58112 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini