NVMe HCTM nedir Host Controlled Thermal Management, TMT1 TMT2 sıcaklık

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › NVMe HCTM nedir Host Controlled Thermal Management, TMT1 TMT2 sıcaklık

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59396 Yanıtla
    AlperenT
    Katılımcı

Anakart soğutucu bloşu takıldışında sıcaklığın 60°C’de kalması HCTM devreye girmeden tam hızda çalımayı nasıl garanti ederı

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? ?zmir (Bornova)
    #59405 Yanıtla
    Semih07
    Katılımcı

@alperen_t yazdı:
    “NVMe HCTM nedir Host Controlled Thermal Management, TMT1 TMT2 sıcaklık”

Dostum yüksek hızlı NVMe SSD’lerin yangın çıkarmasını ve kontrolcünün erimesini önleyen en resmi NVMe konsorsiyum standardına çarpmışsın: HCTM (Host Controlled Thermal Management) ve TMT1 / TMT2 Kısma Eşikleri! Diskinin 75°C’de neden aniden frene bastığını ve bu sürecin arkasındaki donanım protokolünü anlatalım: Kontrolcüler Neden Bu Kadar Isınırı: Bir Gen4 veya Gen5 M.2 SSD saniyede 7 GB veri transfer ederken, üzerindeki o küçücük kontrolcü yongası 8 ile 12 Watt saf elektrik gücü çeker!

Gamers Nexus ve Igor’s Lab’ın mikroskop ve X-ray laboratuvar incelemelerinde kanıtlandığı gibi, konnektör yarım milimetre bile dışarıda kalsa temas direnci fırlayıp plastiği eritir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Üzerinde soğutucu blok yoksa, o minicik silikon çip 30 saniye içinde 80-90°C gibi tehlikeli sıcaklıklara fırlar!

Kontrolcü 100°\t°C’ye ulaşırsa lehimleri erir ve disk kalıcı olarak ölür! HCTM NEDİR (İşletim Sisteminin Müdahalesi)ı: Eski SSD’lerde disk kafasına göre hız düşürürdü.

NVMe konsorsiyumu bunu standartlaştırmak için ‘HCTM’ protokolünü yazdı. Artık Windows veya Linux, diske doğrudan hükmeder!. TMT1 Eşiği (Genelde 75°\t°C.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    💬 "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    📍 İzmir (Buca)
    #59422 Yanıtla
    IronClad
    Katılımcı

@alperen_t yazdı:
    “NVMe HCTM nedir Host Controlled Thermal Management, TMT1 TMT2 sıcaklık”

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #59436 Yanıtla
    AlperenT
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloşu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için saı olun.

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? ?zmir (Bornova)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: NVMe HCTM nedir Host Controlled Thermal Management, TMT1 TMT2 sıcaklık konusundaki #59405 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini