Nvme ssd kaç derece olmalı ideal sıcaklık

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Nvme ssd kaç derece olmalı ideal sıcaklık

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #62050 Yanıtla
    User AvatarEnes D.
    Katılımcı

m.2 ssd me devasa kule tipi bakır soğutucu taktım üstüne de küçük fan koydum disk boşta 22 derece yükte 32 dereceyi geçmiyor buz gibi oldu çok sevindim. ama bir forumda ‘nand yongalarını bu kadar soğutmak ssd nin ömrünü erken bitirir hücreleri bozar’ yazdılar. donanım soğuk olunca daha iyi çalışmaz mı bu nasıl bir mantık?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #62054 Yanıtla
    User AvatarViper_35
    Katılımcı

@enes_d yazdı:
    “Nvme ssd kaç derece olmalı ideal sıcaklık”

Hocam selamlar. Bak bu durum çok tipik bir hadisedir.

M.2 NVMe SSD iki farklı bileşenden oluşur: Denetleyici IC (Controller) ve NAND Flash bellek yongaları. Kullanıcıların yaptığı en büyük hata bu iki parçanın termal gereksinimlerini aynı zannetmektir.

Denetleyici yüksek saat hızında çalışan bir mantık işlemcisidir ve ne kadar serin çalışırsa (<65°C) o kadar kararlıdır. Ancak NAND Flash bellek hücreleri veriyi Fowler-Nordheim tünellemesi ile ince bir dielektrik silikon dioksit yalıtım katmanından elektron geçirerek yazar.

Düşük sıcaklıklarda (T < 30°C), tünel oksit tabakası mekanik olarak daha sert ve kırılgandır; elektron geçişi oksit örgüsünde kalıcı mikro-çatlaklar ve tuzaklama kusurları (trap generation) bırakarak dielektrik dayanımını hızla aşındırır. Buna karşılık NAND 40-55°C sıcaklıkta çalıştığında, termal enerji oksit katmanındaki mikroskobik gerilimleri onarır (self-annealing etkisi) ve hücre ömrünü (P/E döngüsü dayanımını) belirgin şekilde artırır (hücreler serin ortamda okunmayı, ılık ortamda yazılmayı sever).

Dolayısıyla SSD’yi harici fanlarla 20-25°C’ye zorlamak ömrünü uzatmaz, aksine kısaltır. Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma.

Çözüm gayet basit: Öncelikle Şarj Tuzaklama Nitrür Katmanı (Charge Trap Flash.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Jonathan McClure, bir M) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #62057 Yanıtla
    User AvatarDarkSoul_35
    Katılımcı

Meseleyi doğrudan donanım seviyesinde izah edeyim: M.2 NVMe SSD iki farklı bileşenden oluşur: Denetleyici IC (Controller) ve NAND Flash bellek yongaları. Kullanıcıların yaptığı en büyük hata bu iki parçanın termal gereksinimlerini aynı zannetmektir.

Denetleyici yüksek saat hızında çalışan bir mantık işlemcisidir ve ne kadar serin çalışırsa (<65°C) o kadar kararlıdır. Ancak NAND Flash bellek hücreleri veriyi Fowler-Nordheim tünellemesi ile ince bir dielektrik silikon dioksit yalıtım katmanından elektron geçirerek yazar.

Düşük sıcaklıklarda (T < 30°C), tünel oksit tabakası mekanik olarak daha sert ve kırılgandır; elektron geçişi oksit örgüsünde kalıcı mikro-çatlaklar ve tuzaklama kusurları (trap generation) bırakarak dielektrik dayanımını hızla aşındırır. Buna karşılık NAND 40-55°C sıcaklıkta çalıştığında, termal enerji oksit katmanındaki mikroskobik gerilimleri onarır (self-annealing etkisi) ve hücre ömrünü (P/E döngüsü dayanımını) belirgin şekilde artırır (hücreler serin ortamda okunmayı, ılık ortamda yazılmayı sever).

Dolayısıyla SSD’yi harici fanlarla 20-25°C’ye zorlamak ömrünü uzatmaz, aksine kısaltır. Telemetri ve donanımsal ölçümlerde gözden kaçan kritik nokta şu: Öncelikle Şarj Tuzaklama Nitrür Katmanı (Charge Trap Flash.

CTF) parametresine ve Tünel Oksit Katman Aşınması (Tunnel Oxide Stress Degradation) kuralına dikkat etmen şart. Değerleri test edip logları buraya atarsan eğriyi daha da optimize ederiz.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #62063 Yanıtla
    User AvatarEnes D.
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloğu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için sağ olun.

📍 Ankara (Yenimahalle)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Nvme ssd kaç derece olmalı ideal sıcaklık konusundaki #62057 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini