Nvme ssd zns zoned namespaces waf omur katlama

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Nvme ssd zns zoned namespaces waf omur katlama

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58718 Yanıtla
    Paladin
    Katılımcı

ZNS SSD nedirı Zoned Namespaces yazma artıı faktörünü (WAF) nasıl düıürürı

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Erzurum (Yakutiye)
    #58721 Yanıtla
    Mert T.
    Katılımcı

Hocam kral geleceğin depolama teknolojisinin tam göbeğine parmak basmışsın! Bak normal standart bir SSD’de işletim sistemi verileri diskin orasına burasına rastgele fırlatır.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. SSD kontrolcüsü bu dağınık verileri yönetebilmek için arka planda sürekli ‘Çöp Toplama’ (Garbage Collection) yapar; yani 1 GB’lık veriyi güncellemek için arka planda 3-4 GB’lık hücreyi okuyup başka yere taşır ve siler (buna Yazma Artış Faktörü.

WAF denir, normalde WAF 2-3 civarındadır). Bu işlem hem SSD’nin hücrelerini erken öldürür hem de diski yorar.

‘ZNS’ (Zoned Namespaces) ise bu saçmalığı kökünden yıkar! ZNS’de SSD’nin hafızası devasa ardışık ‘Bölgelere’ (Zones) ayrılmıştır.

İşletim sistemi diske ‘Kafana göre rastgele yazamazsın, sadece bir bölgenin başından sonuna kadar sırayla (ardışık) yazabilirsin’ kuralıyla veri gönderir! Bölge doldu muı

O bölge tek seferde blok olarak silinir! Arada hiçbir veri taşınmaz, çöp toplama algoritmasına sıfır ihtiyaç kalır.

Sonuç nedir biliyor musunı WAF değeri mükemmele, yani tam 1.0’a iner!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Common mistakes people make when installing M) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=7sTtFnq_eo0

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #58724 Yanıtla
    Ahmet90
    Katılımcı

@paladin yazdı:
    “Q0858_nvme_ssd_zns_zoned_namespaces_waf_omur_katlama.md”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    ? "Uptime: 450 days, 12 hours."
    ? Sakarya (Serdivan)
    #58727 Yanıtla
    Paladin
    Katılımcı

Hocam başlantı kablosunu ve slotu kontrol edip disk saılığını test ettim. Okuma/yazma değerleri ve sistem tepkisi normale döndü, çok teıekkürler.

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Erzurum (Yakutiye)
    #58733 Yanıtla
    Batuhan54
    Katılımcı

@paladin yazdı:
    “Q0858_nvme_ssd_zns_zoned_namespaces_waf_omur_katlama.md”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Ankara (Yenimahalle)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Nvme ssd zns zoned namespaces waf omur katlama konusundaki #58721 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini