Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › NVMe SSD’lerde Termal boşulma (Thermal Throttling): 85°C Kontrolcü
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 4 gün 18 saat önce
Koray20 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
TitanKatılımcıSSD ?sınınca oyunda FPS drop girer miı NVMe termal hız kısma (throttling) nasıl anlaşılırı
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."? Malatya (Battalgazi)
delidciKatılımcıHocam kral yaşadığın o 1 saniyelik iğrenç donmanın tek bir suçlusu var: SSD’nin resmen cayır 85 derecede kaynayıp can havliyle frekans kısması (Thermal Throttling)! İnsanlar sanıyor ki SSD ısınırsa sadece dosya kopyalama yavaşlar.
Hardware Unboxed’ın The Last of Us ve modern oyun testlerinde kanıtladığı gibi VRAM kapasitesi aşıldığında sistem RAM’ine taşma yaşanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. HAYIR!
Modern oyunlar (özellikle DirectStorage kullanan açık dünya oyunları) araba sürerken sokaktaki binaları, arabaları ve kaplamaları saniyede gigabaytlarca hızla doğrudan SSD’den ekran kartına çeker (Asset Streaming). SSD’nin üstündeki o siyah minik kontrolcü çipi (ASIC) 80-85 dereceye vurduğu saniyede, silikon yanmasın diye fabrikasyon acil durum frenine basar!
Hızını 7000 MB/s’den aniden 500 MB/s’ye (eski SATA disk hızına) çeker! Oyun motoru o salise 2 GB yeni sokak kaplaması beklerken SSD o veriyi vaktinde veremez; oyun motoru ‘Veri nerede kaldı’ diyerek 1 saniye boyunca sistemi dondurur ve o meşhur drop girer!
Çözüm çok net: O SSD’nin üstünde mutlaka anakartın kalın metal soğutucu bloğu olmak zorundadır.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı ve konusu açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=7sTtFnq_eo0
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980💬 "sudo rm -rf / sorunu çözmez."📍 Samsun (Atakum)
Modem ResetleyiciKatılımcıHocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."📍 Ankara (Çankaya)
TitanKatılımcıHocam çok teıekkürler, akıam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."? Malatya (Battalgazi)
Ege D.Katılımcıgeçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.
? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."? Ankara (Keçiören)
Koray20KatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar💬 "Lehim erir, devre susmaz."📍 Denizli (Pamukkale) -
YazarYazılar