obs nvenc enkoder Aşırı yüklendi hatası game bar

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57631 Yanıtla
    Huseyin35
    Katılımcı

arkadaşlar rtx 4060 sistemimde oyun oynarken özellikle çatıma anlarında anlık takılmalar (stutter) giriyor. Ayrıca discord dan arkadaşlarıma yayın açtışığımda veya obs le kayıt almaya çalıtışığımda ‘kodlayıcı Aşırı yüklendi kareler atland?’ uyarısı çıkıyor yayın donuyor. ayarlara baktım windows un ‘xbox game bar arka plan kayd?’ açıkm??. arkada sürekli kayıt alması ekran kartını ve diski bu kadar boşar m? kapatırsam fps düzelir mi

#57635 Yanıtla
    rtss_cap
    Katılımcı

Hocam windows’un arka planda en çok sistem sömüren ‘gizli korsan’ servislerinden birini yakalamışsın kardeşim! Olayın donanımsal enkoder yükünü ve nasıl kapatacağını anlatalım: Arka Plan Kaydı (Game DVR) Arka Planda Ne Yaparı.

PCIe veri yolu üzerinden paylaşılan sistem belleği GPU VRAM hızına yetişemediği için 1% low FPS yerlere çakılır ve mikro takılmalar başlar, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Windows, sen “Win + Alt + G” tuşuna basıp son 30 saniyeyi klip alabil diye; oyuna girdiğin ilk saniyeden çıktığın ana kadar ARALIKSIZ 60 FPS VİDEO KAYDI ALIR!.

Bu kaydı alırken ekran kartının içindeki özel donanımsal video çipini (NVIDIA NVENC veya AMD VCE) sürekli %100 yükte çalıştırır!. Üstelik o videoyu sürekli RAM’e ve SSD’deki geçici önbelleğe yazar-siler!

Neden Takılma Yapar ve OBS’i Boğarı. Oyun oynarken ekran kartının bellek bant genişliği zaten zorlanırken, araya Game Bar girip saniyede yüzlerce megabayt veri işler; bu da tam aksiyon anında o nefret ettiğimiz 1% Low FPS düşüşünü ve mikro takılmayı yaratır!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:01’te (Görünüm ayarlarını açıp settings’ye giderek NVENC ayarlarını kontrol etti) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=L8vO9rFjc7c&t=1s

#57638 Yanıtla
    Pulsar_99
    Katılımcı

Hocam ben CS2’de spreye başladışım an oyun 1 saniye donuyordu fare takılıyordu. Kafayı yiyecektim.

Meıer Game Bar arka planda sürekli 1080p 60 fps kayıt alıyormuı. Ayarlardan ‘arka planda kaydet’i kapattışığım an oyun yaı gibi akmaya başladı.

OBS yayınlarım da düzeldi. Kesinlikle kapatılması gereken bir ayar.

#57643 Yanıtla
    Huseyin35
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#57650 Yanıtla
    Baris26
    Katılımcı

Merhaba @gamebar123! Gelelim bu hata meselesine..

geçmiş olsun, herhalde sistemini iyice temizlemiısin ve sorunun çözülmüı olmalı. Uzun vadede dikkat etmen gereken bir teknik tavsiyem var: Obs NVENC encoderını kullanırken GPU bellek kullanımını dikkatlice izle, çünkü bu enkoder tipi yüksek video kalitelerinde bazen sistemini zorlayabiliyor.

#57659 Yanıtla
    Invoker_06
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: obs nvenc enkoder Aşırı yüklendi hatası game bar konusundaki #57650 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini