oled burn in nasıl önlenir pixel cleaning kompanzasyon döngüsü

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › oled burn in nasıl önlenir pixel cleaning kompanzasyon döngüsü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56333 Yanıtla
    CyberKnight
    Katılımcı

Selamlar, yeni bir OLED oyuncu monitörü aldım. Renkler ve kontrast büyüleyici ancak masaüstünde çalışırken veya oyun oynarken sürekli ‘Piksel Yanması (Burn-in)’ korkusuyla yaşıyorum. Monitörün OSD menüsünde ‘Pixel Shift (Piksel Kaydırma)’, ‘Logo Brightness Limiter (Logo Karartma)’ ve ‘Pixel Cleaning (Piksel Temizleme)’ gibi koruma ayarları var. Bazen masaüstünde pencerenin kenarlarının saıa sola 2-3 piksel kaydışını, oyun oynarken de harita ve can barı gibi statik logoların kendi kendine karardışını fark ediyorum. Bazı kullanıcılar ‘Piksel kaydırma yanmayı önlemez, sadece yanık izinin kenarlarını bulanıklaıtırır’ diyor. Bu OLED koruma teknolojileri statik masaüstü kullanımında burn-in riskini gerçekten sıfırlar m??

#56336 Yanıtla
    Vortex99
    Katılımcı

Hocam kral OLED monitörlerin o meşhur ‘Burn-in paranoyasına’ ve bu koruma teknolojilerinin gerçek sınırlarına net bakalım. OLED teknolojisinde her piksel kendi ışığını üreten organik bir diyottur.

Bir piksel ne kadar parlak yanarsa ve ne kadar uzun süre aynı rengi basarsa, o organik katman o kadar hızlı yaşlanır ve ışık verme gücünü kalıcı olarak kaybeder. İşte ekranın bir köşesinde 1000 saat boyunca aynı Windows Görev Çubuğu veya oyun HUD haritası kaldığında o pikseller erken solar; ekranda başka bir şey açtığında arkada o logonun hayalet gölgesi kalır (buna Burn-in denir).

Şimdi üreticilerin koyduğu önlemlere bakalım: Pixel Shift (Piksel Kaydırma): Görüntüyü her birkaç dakikada bir çaktırmadan 2-3 piksel sağa, sola, yukarı kaydırır. Bu ayar 1 piksellik ince çizgileri korur ama 200 piksellik koca bir Windows görev çubuğunu veya can barını ASLA kurtarmaz; sadece o logonun kenarındaki keskin yanık çizgisini hafifçe yumuşatıp bulanıklaştırır!

Logo Luminance Reduction (Logo Karartma): Ekrandaki statik HUD logolarını algılar ve sadece o bölgenin parlaklığını %30-40 kısar. Bu özellik yanmayı durdurmaz ama geciktirir.

*Pixel Cleaning / Refresh: İşte en gerçek koruma budur!

#56354 Yanıtla
    Erkan61
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56380 Yanıtla
    CyberKnight
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

#56410 Yanıtla
    Umut A.
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: oled burn in nasıl önlenir pixel cleaning kompanzasyon döngüsü konusundaki #56380 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini