Oled ekranda piksel temizleme elektrik kesildi

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › Oled ekranda piksel temizleme elektrik kesildi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61961 Yanıtla

Monitör ‘Pixel Cleaning devam ediyor kapatmayın’ uyarısı verirken elektrikler kesildi, açıldığında renklerde tuhaflık var tekrar temizlik yapsam düzelir mi?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #61964 Yanıtla
    User AvatarSerdar Çelik
    Katılımcı

Hocam oLED monitörlerde yapılabilecek en ölümcül kullanıcı hatalarından birini yapmışsın dostum. OLED paneller organik LED’lerden oluşur ve her bir alt piksel (subpixel) kullanıldıkça mikro düzeyde parlaklık kaybeder (degradation).

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Monitör kapandıktan sonra arka planda çalışan ‘Pixel Refresh’ (veya Pixel Cleaning / Panel Compensation) işlemi, panelin içindeki her bir pikselin elektriksel direncini ve akım çekişini ölçer.

Algoritma bu ölçümle bir ‘Aşınma Haritası’ çıkarır ve monitörün belleğindeki LUT (Look-Up Table) tablosunu güncelleyerek daha çok yıpranmış piksellere bir miktar daha fazla akım verip ekranın homojenliğini sağlar. Sen bu işlem tam ortasındayken fişi çektiğinde veya anahtarı kapattığında; tarama döngüsü yarıda kalır, kompanzasyon tablosu bozuk (corrupted) şekilde yarım kaydedilir!

Sonuç: Monitör açıldığında ekranda yarısı taranmış, yarısı taranmamış belirgin dikey veya yatay gri çizgiler (banding) ve homojenlik felaketi görürsün. Kurtarma Yolu: Monitörü kesinlikle prize takılı bırak, OSD menüsünden manuel olarak ‘Pixel Cleaning’ veya derinlemesine olan ‘Panel Refresh / Image Cleaning’ (yaklaşık 10-15 dakika süren derin döngü) işlemini başlat.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:17’te (OLED panel cleaning) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #61969 Yanıtla
    User AvatarKadir S.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #61975 Yanıtla

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #61981 Yanıtla
    User AvatarBarış Duran
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #61987 Yanıtla
    User Avatarcurve_optimizer
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Ankara (Çankaya)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Oled ekranda piksel temizleme elektrik kesildi konusundaki #61981 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini