Ön jak cızırtısı anakart arka ses jakı farkı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ön jak cızırtısı anakart arka ses jakı farkı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #66524 Yanıtla
    User AvatarSamet M.
    Katılımcı

Arkadaşlar stüdyo kulaklığımı kasamın ön panelindeki 3.5mm jak girişine taktığımda arka planda sürekli ‘bzzzz zzz’ diye bir elektrik uğultusu ve dip ses duyuyorum. İşin en garip yanı: Oyuna girdiğimde ekran kartı fan açınca cızırtı tizleşiyor, masaüstünde fareyi hareket ettirdiğimde kulaklıktan ‘bip cık cık’ diye farenin hareketine göre değişen parazit sesleri geliyor! Ama aynı kulaklığı kasanın arkasındaki anakartın yeşil ses çıkışına taktığımda ses buz gibi tertemiz, sıfır cızırtı! Ön panel bozuk mu, farenin hareketi kulaklığa nasıl ses olarak giriyor?

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "F/P her şeydir."
    #66533 Yanıtla
    User AvatarParam Guvende Magduru
    Katılımcı

Hocam cemre Hanım çok klasik bir Elektromanyetik Enterferans (EMI. Electromagnetic Interference) problemi yaşıyorsunuz.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Durumun teknik mekanizması şudur: Anakartın Arka Jakı: Doğrudan anakartın ses yongasının (Realtek vb.) hemen yanındadır.

Modern anakartlarda ses devreleri PCB üzerinde izole bir hatla (Audio Isolation Line) anakartın geri kalanından fiziksel olarak ayrılmıştır; altın kaplama filtre kondansatörleriyle korunur. Bu yüzden arkadan tertemiz analog ses alırsınız.

Ön Panel Faciası: Kasanın önündeki jaklara ses taşıyan o 60 cm uzunluğundaki ‘HD AUDIO’ kablosu kasaların %95’inde blendajsızdır (Shielding / Ekranlama örgüsü yoktur), yani çıplak basit tellerden ibarettir. Kasa toplanırken kablo dağınıklığı olmasın diye bu ince ses kablosu arka kapakta anakartın devasa 24-pin güç kablosunun, ekran kartının +12V PCIe güç kablolarının veya fan kablolarının hemen yanından, onlara paralel olarak geçirilir!

Fareyi Oynatınca Ses Neden Değişir? Sen fareyi oynattığında veya ekran kartı FPS ürettiğinde, GPU VRM devreleri saniyede yüz binlerce kez anahtarlama yapar (PWM Switching).

Bu anahtarlama devasa bir manyetik alan yayar. Senin o blendajsız ses kablon bu manyetik alanı tıpkı bir radyo anteni gibi toplar (Endüksiyon akımı)!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:09’te (Müzik çözer) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Ankara (Çankaya)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #66548 Yanıtla
    User AvatarNihat Yaman
    Katılımcı

@samet_m yazdı:
    “Ön jak cızırtısı anakart arka ses jakı farkı”

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #66556 Yanıtla
    User AvatarSamet M.
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "F/P her şeydir."
    #66560 Yanıtla
    User AvatarKutay Kurt
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Muğla (Bodrum)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #66566 Yanıtla
    User AvatarHüseyin Y.
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Ön jak cızırtısı anakart arka ses jakı farkı konusundaki #66560 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet