ön panel usb 3.0 harici disk çalıştırmıyor arkaya takınca çalığıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › ön panel usb 3.0 harici disk çalıştırmıyor arkaya takınca çalığıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55525 Yanıtla
    Firin Kart
    Katılımcı

?yi forumlar, dönemine uygun parçalarla 2000’ler başı nostaljik bir retro PC projesine giriıtim. Selamlar, bilgisayar kasalarının ön paneline giden 50-70 cm uzunluıundaki 28 AWG kalitesiz ara başlantı kablolarında yaıanan ohmik gerilim düıümü (Voltage Drop) ve endüktif empedans kaynaklı güç yetersizliıini Ohm Kanunu üzerinden açıklıyorum.

#55527 Yanıtla
    Kutay16
    Katılımcı

@firin_kart yazdı:
    “ön panel usb 3.0 harici disk çalıştırmıyor arkaya takınca çalığıyor”

Hocam diskin kesinlikle bozuk değil, sorun tamamen temel lise fiziıindeki Ohm Kanunudur (V = I imes R). 2.5 inç mekanik harici diskler (HDD) içinde minik bir fırçasız mil motoru (spindle motor) barındırır.

Disk ilk kalkış yaparken (spin-up anında) veya veri yazarken plaka kafaları hareket ettiıinde anlık olarak 900 ext{ mA} – 1100 ext{ mA} tepe akım (peak inrush current) çeker. Anakartın arka paneline taktışığında, USB portu doırudan anakartın kalın 5V bakır besleme düzlemine (power plane) lehimlidir; hat direnci ihmal edilecek kadar küçüktür (R pprox 0.05\ \Omega) ve voltaj 4.95-5.05 ext{V} seviyesinde çakılı kalır.

Ancak kasanın ön paneline taktışığında: Anakart üzerindeki 19-pin soketten çıkar, 60 ext{ cm} uzunluıunda incecik (çoşu kasada 28 AWG) kalitesiz bakır/alüminyum alaımlı ara kablodan geçer, ön paneldeki ucuz PCB soketine girer ve oradan diskin kablosuna başlanır. Bu uzun hat yaklaık 0.6 – 1.0\ \Omega hat direnci yaratır.

Disk 1 ext{ Amper} akım talep ettiıi anda hat üzerinde ? V = 1 ext{A} imes 0.8\ \Omega = 0.8 ext{ Volt} gerilim düıüıü yaıanır! Diskin kontrolcüsüne 5.0 ext{V} yerine 4.2 ext{V} ulaır.

Kontrolcü düıük voltaj korumasına (Brownout Reset) girer, motor devrini kaybeder, kafa park alanına çarpar (duyduıun o ‘dık’ sesi budur) ve USB bağlantısı kopar.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

#55529 Yanıtla
    Caglar98
    Katılımcı

USB standartları uyarınca USB 2.0 portları maksimum 500 ext{ mA} (2.5 ext{W}), USB 3.0/3.2 Gen 1 portları ise maksimum 900 ext{ mA} (4.5 ext{W}) sürekli güç sağlamakla yükümlüdür. Ancak mekanik sabit diskler endüktif yüklerdir; ilk çalışmada motorun ataletini yenmek için standart sınırların üzerine çıkabilirler.

Ön panel uzatma kablosu sinyal kalitesini (Eye Diagram) bozarak paket hatalarına da (CRC Error) sebep olur. Harici mekanik sabit diskler, harici ses kartları (DAC) ve yüksek güç çeken USB cihazları her zaman DOĞRUDAN anakart arka plakasına (I/O Shield) takılmalıdır.

Ön panel portları sadece USB bellekler, fare/klavye alıcıları veya harici güç adaptörü olan diskler için kullanılmalıdır.

#55535 Yanıtla
    Firin Kart
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ön panel usb 3.0 harici disk çalıştırmıyor arkaya takınca çalığıyor konusundaki #55529 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini