öndeki cam paneli sökünce sıcaklık 15 derece düıtü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › öndeki cam paneli sökünce sıcaklık 15 derece düıtü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55913 Yanıtla
    SelcukM
    Katılımcı

önü mesh ?zgara olan kasaya geçsem sıcaklıklar düıer mi ses artar m?

#55917 Yanıtla
    Alperen93
    Katılımcı

@selcuk_m yazdı:
    “öndeki cam paneli sökünce sıcaklık 15 derece düştü”

Kasa tasarımında ‘Estetik Tuzak’ ile ‘Termodinamik Gerçeklik’ arasındaki o devasa uçuruma hoş geldin usta! Kendi gözünle gördüğün o 14 derecelik düşüş bir tesadüf değil, Gamers Nexus’un yıllardır bas bağırdığı fizik kuralıdır: 1) Önü Cam Kasalarda Ne Olurı

(Havasız Boğulma – Thermal Choking): – Kasa üreticisi 3 tane pırıl RGB fan koyar, önüne de şık görünsün diye düz temperli camı yapıştırır. – Fan kanatları ile ön cam arasındaki mesafe sadece 1-1.5 santimetredir!

– Havanın girebileceği tek yer ise kasanın yan kenarlarındaki daracık 5 milimetrelik küçük yarık ızgaralardır! – Sonuç: O 3 devasa fan dışarıdan içeriye taze hava ememez!

Düz cama çarpan hava türbülansa girer; fanlar kasanın içindeki kendi sıcak havasını tekrar çevirmeye başlar (Hava Boğulması – Cavitation)! Kasa 20 dakika içinde adeta içinde rezistans yanan bir fırına dönüşür!

2) Önü Mesh (Delikli Metal Izgara) Kasalarda Ne Olurı – Ön panel baştan aşağı yüz binlerce mikroskobik delikten oluşan nefes alan metal bir ızgaradır (arkasında da ince toz filtresi vardır).

– Fanlar döner dönmez dışarıdaki 22-24 derecelik serin oda havasını sıfır dirençle, doğrudan ve doya kasanın içine pompalar! – Taze hava ekran kartının ve kule soğutucunun üzerinden bir rüzgar tüneli gibi akıp arkadan çıkar!

– Sıcaklıklar anında 12°C ila 18°C arasında düşer! 3) Gürültü Paradoksu (Mesh Kasa Daha mı Sesli?): Kullanıcılar zanneder ki cam kasa sesi hapseder, mesh kasa çok gürültülü olur.

BÜYÜK YANILGI! – Önü cam kasada bileşenler 85 dereceye çıktığı için ekran kartı ve CPU fanları bağırmak zorunda kalır (%90-100 devirde uçak gibi kükrer!).

– Önü mesh kasada ise sistem 65 derecede buz gibi kaldığı için fanlar %40-50 fısıltı devrinde döner; yani mesh kasa pratikte ÇOK DAHA SESSİZDİR! 4) Akvaryum Kasalar (Lian Li O11 Dinamik Tarzı): Yeni nesil çift camlı akvaryum kasalarda ön camdır AMA fanlar önde değil; yan tarafta ve tabandadır!

Taban doğrudan havayı içeri emer, tavan egzoz yapar; doğru fan yönüyle akvaryum kasalar da gayet serin çalışabilir. Ama geleneksel önden arkaya akışlı bir kasada ÖN PANEL kesinlikle MESH OLMALIDIR!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

#55920 Yanıtla
    Mehmet99
    Katılımcı

Hocam ben Rampage’in önü komple cam olan kasasını almıştım, yazın oyun oynarken ekran kartı 86 dereceye vurup fanları %100’de bağırıyordu kasa resmen titriyordu. Ön camı söktüm 71 dereceye düştü!

Gittim önü mesh Corsair kasa aldım, şimdi en ağır oyunda bile 65 dereceyi geçmiyor kulaklıksız bile ses duyulmuyor.

#55927 Yanıtla
    SelcukM
    Katılımcı

Hocam çok teıekkürler, akıam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

#55935 Yanıtla
    CanK
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: öndeki cam paneli sökünce sıcaklık 15 derece düıtü konusundaki #55920 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini