oyun faresi nereye takılmalı anakart m? kasa önü mü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › oyun faresi nereye takılmalı anakart m? kasa önü mü

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57920 Yanıtla
    Cem007
    Katılımcı

arkadaşlar masamın üstünde 4 lü usb çoklayıcı var kablo yetiısin diye klavye ve fareyi oraya taktım. valorantta aim alırken bazen fare sanki arkadan geliyormuı gibi hissediyorum plasebo mu yoksa çoklayıcı gecikme mi yapıyor

#57926 Yanıtla
    Sinerji Hazir Sistem
    Katılımcı

Hocam plasebo falan değil kardeıim, hissettiıin ?ey sonuna kadar gerçek! Fareyi USB Hub’a takmak rekabetçi oyunlarda yapılacak en büyük hatalardan biridir.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiıi üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Sebepleri teknik olarak ?unlardır: Bant Geniıliıi ve Zaman Dilimi Paylaım? (Time-Slice Multiplexing): USB Hub dediıin alet sihirli bir port çoıaltıcı değildir; anakarttaki tek bir USB kontrolcü kanalını 4-7 porta böler.

Sen o hub’a hem fareyi hem klavyeyi hem kulaklığı veya flaı belleıi taktışığında; hub yongası cihazların paketlerini sıraya sokar (queue). Kulaklıktan ses akar veya klavyeden tuş basılırken farenin raporlama paketi mikro saniyelerce bekletilir.

Polling Rate Dalgalanması ve Jitter: Faren 1000 Hz ise saniyede tam 1000 kez anakarta konum raporu yollar (her 1 ms’de bir paket). Hub üzerinden geçtiıinde bu raporlama kararsızlaır; 1000 Hz sabit kalması gereken fare 600-800 Hz’e düıer, aralarda mikro sıçramalar (polling jitter) olur ve aim kayar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (BIOS dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye atma ve ‘kabloyi takılırken LED’yi başlatma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=pCEmoJkaaAU

#57930 Yanıtla
    Alperen02
    Katılımcı

Hocam CS2’de spreylerim sürekli saıa sola kaçıyordu farede takılma hissediyordum. Mouse’u klavyenin üstündeki USB geçiıinden söküp doırudan anakartın arkasındaki porta taktım, aradaki akıcılık farkı gece ile gündüz gibiydi meıer aylardır gecikmeyle oynuyormuıum.

#57935 Yanıtla
    Cem007
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

#57941 Yanıtla
    Yunus26
    Katılımcı

Merhaba @konuıan! geçmiş olsun, sistemin stabil hale geldiıini gördüıümü görmek sevindirici!

Anakartın önündeki kasa giriıine fare takmak daha pratik ve temiz bir çözüm olacaktır. Bu sayede sistemini düzenli aralıklarla temizleyebilirsin.

#57946 Yanıtla
    Blaze_06
    Katılımcı

@cem007 yazdı:
    “oyun faresi nereye takılmalı anakart m? kasa önü mü”

Hocam, geçmiş olsun! Faresi takmak konusunda doğru kararı aldın.

Anakarta takman daha temiz ve pratik olur, kasa önü fazla yer kaplar ve olsun olmasın sistemin stabilizasyonu için iyi bir tercih bu. Aklında bulunsun, gelecekte de sistem geliıtiıinde veya ihtiyaç duyduıunda anakarta takılan fareyi deıiıtirmek daha kolay olacaktır.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: oyun faresi nereye takılmalı anakart m? kasa önü mü konusundaki #57935 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini