oyunlarda 1% low fps artırmak için ram frekansı m? gecikme mi etkili

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › oyunlarda 1% low fps artırmak için ram frekansı m? gecikme mi etkili

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56712 Yanıtla
    Ugur41
    Katılımcı

reddit r/overclocking’de hynix a-die ve m-die subtiming tablolarını inceliyordum, stabiliteyi tam oturtamadım bi akıl verin, kafam çorba oldu ram alıcam ddr4 te biri diyor 3200mhz cl16 al öbürü diyor 3600mhz cl18 al frekans yüksek ama cl de yüksek olunca ne fark ediyor hangisi daha hızlı oyunlarda hangisi daha çok fps verir

#56721 Yanıtla
    Baris Y.
    Katılımcı

Hocam Donanım dünyasının en yaygın yanılgısı, CL (CAS Latency) değerini mutlak bir zaman birimi (saniye/milisaniye) zannetmektir. CL değeri bir zaman birimi DEĞİLDİR; bellek kontrolcüsünün bir veri sütununa erişmek için beklemesi gereken saat döngüsü (clock cycle) sayısıdır.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir saat döngüsünün süresi ise doğrudan RAM frekansına (MHz) bağlıdır!

Gerçek fiziksel erişim gecikmesi (True Latency) formülle hesaplanır: Gerçek Gecikme (Nanosaniye. ns) = (CL × ÷ Veri Hızı (MT/s).

Gelin matematiksel olarak hesaplayalım: DDR4-3200 CL16: (16 × ÷ 3200 = 10.00 nanosaniye. DDR4-3600 CL18: (18 × ÷ 3600 = 10.00 nanosaniye.

Gördüğünüz gibi ikisinin de mutlak tepki süresi birebir aynıdır (10 ns)! Ancak 3600 MHz olan kit, veriyolunda saniyede 28.8 GB/sn bant genişliği taşırken 3200 MHz kit 25.6 GB/sn taşır.

Dolayısıyla saf gecikmeleri eşit olsa bile 3600 CL18 daha yüksek bant genişliği sunduğu için ve AMD Ryzen’da Infinity Fabric’i (FCLK) 1600’den 1800 MHz’e çıkardığı için kesinlikle daha üstündür! Peki ya DDR5?

DDR5-6000 CL30: (30 × ÷ 6000 = 10.00 nanosaniye!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:33’te (F10’a tıklandı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=plihTzm8Pxs&t=33s

#56724 Yanıtla
    pwm_hub_pro
    Katılımcı

ben de ddr5 sisteme geçerken cl40 ram almıtım ucuz diye oyunlarda mikro takılmalar (stutter) oluyordu bir türlü anlamıyordum. sonra formülü öırendim meıer 5200 cl40 ramin gerçek gecikmesi 15.3 nanosaniyeymiı yani ddr4 ten bile berbatm??.

satıp 6000 mhz cl30 aldım gerçek gecikme 10 nanosaniyeye düıtü warzone da %1 low fps resmen 70 lerden 115 e fırladı oyun yaı gibi oldu cl30 dan ?aımayın.

#56728 Yanıtla
    Ugur41
    Katılımcı

Hocam tavsiye ettiıiniz ?ekilde sürücüyü güvenli modda DDU ile kaldırıp temiz kurulum yaptım. Oyun testlerinde herhangi bir çökme veya takılma kalmadı, çok saı olun.

#56733 Yanıtla
    Berserker
    Katılımcı

@ugur41 yazdı:
    “oyunlarda 1% low fps artırmak için ram frekansı mı gecikme mi etkili”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

#56744 Yanıtla
    Nemesis
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: oyunlarda 1% low fps artırmak için ram frekansı m? gecikme mi etkili konusundaki #56728 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini