özel Sıvı soğutma yosun tuttu nasıl temizlenir

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › özel Sıvı soğutma yosun tuttu nasıl temizlenir

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56149 Yanıtla
    Matrix_34
    Katılımcı

Sıvı soğutmaya sadece eczaneden aldışım distile saf suyu koydum 3 ay sonra ?effaf boruların içi yemyeıil yosun başladı pompa tıkandı neden oldu

#56156 Yanıtla
    Berserker__tr
    Katılımcı

@matrix_34 yazdı:
    “özel sıvı soğutma yosun tuttu nasıl temizlenir”

Termodinamik ve kimya laboratuvarına hoş geldin usta! Sıvı soğutmada yapılan en büyük hataları ve bilimsel gerçekleri sıralayalım: 1) Termal Şampiyon: Saf Distile Su: Termodinamikte ısıyı en iyi taşıyan sıvı saf sudur (Özgül ısı kapasitesi C_p = 4.184 J/g· K).

Hazır markalı soğutma sıvıları bile aslında %90-95 saf sudur. ANCAK tek başına distile su koyarsan: – Su ışık ve 35-40°C sıcaklıkla birleştiğinde birkaç ay içinde bakteri ve alg kolonileri (yosunlaşma) başlar; borular ve mikro kanatçıklar balçıkla tıkanır!

– Sistemdeki bakır blok ve pirinç radyatör arasında galvanik elektron alışverişi başlar ve metal oksitlenir! 2) Araba Antifrizi Neden Bilgisayara Konmazı

Arabalardaki antifrizler (Etilen Glikol bazlı) yüksek basınçlı döküm motorlar içindir. Bilgisayar sıvı soğutmasında kullanılan Akrilik (Plexi), PETG sert borular ve kauçuk O-ring contalarıyla temas ettiğinde bu plastikleri çatlatır (chemical crazing / solvent stress cracking)!

Rezervuar kılcal çatlaklarla çatlar ve sistemin üstüne tüm sıvı boşalır! Ayrıca antifrizin viskozitesi yüksektir, D5/DDC pompasını yorar.

3) Doğru ve En Ucuz Çözüm Nedirı – Eczaneden veya akücülerden 1 litre kaliteli Distile (Saf) Su al (50 TL).

– İçine özel sıvı soğutma katkısı: Birkaç damla Biocide (Yosun/Bakteri önleyici) ve Corrosion Inhibitor (Korozyon önleyici) damlat (örneğin Mayhems Hades/Icarus veya Corsair XL Protect). – Bu karışım hem sıfır yosun tutar hem metalleri korur hem de saf suyun mükemmel ısı iletimini verir!

Hazır renkli opac sıvılardan bile daha temiz ve kalıcıdır (renkli partiküller blokları tıkamaz).

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

#56161 Yanıtla
    Rogue_34
    Katılımcı

Hocam ben sanayiden kırmızı antifriz koymuıtum havalı dursun diye. 2 hafta sonra PETG borular matlaıtı, CPU bloıunun pleksisi tuz buz gibi çatlayıp RTX 3070’in sırtına damladı!

Kart kısa devreden yandı. Sakın araba antifrizine bulaımayın, saf su + biyosit katkısı dışında bir ?ey koymayın.

#56263 Yanıtla
    Matrix_34
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56284 Yanıtla
    Zafer98
    Katılımcı

@matrix_34 yazdı:
    “özel Sıvı soğutma yosun tuttu nasıl temizlenir”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: özel Sıvı soğutma yosun tuttu nasıl temizlenir konusundaki #56161 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini