Özel Sıvı Soğutmada Basınç Tahliye Valfi (Pressure Relief Valve): Rakor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Özel Sıvı Soğutmada Basınç Tahliye Valfi (Pressure Relief Valve): Rakor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61835 Yanıtla
    User AvatarAbyss_34
    Katılımcı

Özel sıvı soğutma rezervuarımın üst kapağında minik yaylı/filtreli bir tıpa gördüm, ‘Pressure Relief Valve’ yazıyor. Sıvı soğutma kapalı devre değil midir, rezervuara neden basınç tahliye valfi takılır?

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #61837 Yanıtla

Hocam tebrikler, sistemine profesyonel bir güvenlik sübabı takmışsın! Bak lise fizik dersini hatırla: Gazlar ısındıkça genleşir ve kapalı kapta basınç fırlar (P · V = n · R · T).

Gamers Nexus testlerinde kaliteli bir contact frame montajının temas yüzeyini düzelterek sıcaklıkları 5 ila 8 derece düşürdüğü kanıtlanmıştır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Özel sıvı soğutma döngünün içinde sadece su yoktur; rezervuarın tepesinde mutlaka bir miktar hava boşluğu kalır.

Sen 400 Watt çeken sistemi saatlerce yüke soktuğunda soğutma suyu 45-50 dereceye ısınır. Su ısındıkça o rezervuardaki hava da ısınır ve devasa bir kuvvetle genleşmeye başlar!

Sistemde bir tahliye valfi yoksa ne olur biliyor musun? O sıkışan hava döngünün en zayıf noktasını arar; genellikle ekran kartının üstündeki sıkıştırma rakorunun (fitting) kauçuk O-ring contasını yerinden patlatır ve o basınçla fıskiye gibi sıvı sızdırıp kartı yakar!

İşte o ‘Basınç Tahliye Valfi’ tam burada bir hayat kurtarıcıdır. İçinde özel yarı geçirgen mikroskobik bir membran vardır; döngüdeki sıkışan sıcak havanın dışarı kaçmasına izin verir ama sistemdeki tek bir damla suyun bile dışarı sızmasını engeller!

Döngünün basıncını daima oda basıncında dengeler ve rakorların patlamasını %100 engeller.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #61844 Yanıtla
    User AvatarAlpArslan
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    #61856 Yanıtla
    User AvatarAbyss_34
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

📍 Bursa (Nilüfer)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Özel Sıvı Soğutmada Basınç Tahliye Valfi (Pressure Relief Valve): Rakor konusundaki #61837 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini