Özel Sıvı Soğutmada (Custom Loop) pH Seviyesi ve Korozyon İnhibitörlerinin

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Özel Sıvı Soğutmada (Custom Loop) pH Seviyesi ve Korozyon İnhibitörlerinin

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60171 Yanıtla
    ErcanT
    Katılımcı

Sıvı soğutmada nikel kaplama neden solar veya soyulurı Soğutma sıvısının pH derecesi kaç olmalıı

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #60176 Yanıtla
    Taner01
    Katılımcı

Hocam geçmiş olsun, senin sıvı resmen sirkeye dönmüş! Özel sıvı soğutma sıvılarındaki glikol ve korozyon inhibitörleri (özellikle benzotriazole türevleri) sürekli 40-50°C ısıyla dönerken zamanla oksitlenir ve parçalanır.

der8auer rehberinde altı çizildiği gibi montaj yaparken vidaları çapraz sırayla ve tatlı sert torkla sıkmak pin hasarını önlemek için şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sıvının pH değeri nötr ve hafif bazik aralıktan (7.

Son olarak asidik seviyelere (pH 6’nın altına) düşer. Sıvı asidikleştiği anda blokların üstündeki mikronluk parlak nikel elektrokaplamayı yemeye başlar.

O gördüğün yeşil tortular nikelin altından çıkan bakırın korozyonudur, pul dökülenler de nikelin ta kendisidir. O yüzden custom loop sistemlerde ‘saf su koydum ömür boyu gider’ diye bir dünya yok; yılda bir sıvıyı komple tahliye edip nötrleyici temizleyiciyle (Mayhems Blitz part 2 gibi) yıkayıp taze koruyuculu sıvı dolduracaksın.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #60186 Yanıtla
    Hasan10
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

📍 Ankara (Etimesgut)
    #60196 Yanıtla
    ErcanT
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

📍 İstanbul (Üsküdar)
    #60203 Yanıtla
    YigitB
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Malatya (Battalgazi)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Özel Sıvı Soğutmada (Custom Loop) pH Seviyesi ve Korozyon İnhibitörlerinin konusundaki #60196 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini