pasif pfc neden agir demir trafo takozu

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55950 Yanıtla
    CemM
    Katılımcı

?yi forumlar, dönemine uygun parçalarla 2000’ler başı nostaljik bir retro PC projesine giriıtim. Selamlar, internette ucuz bir 600W güç kaynağı gördüm, özelliklerinde ‘Pasif PFC’ yazıyor. Fiyatı çok uygun. Biraz daha pahalı olan modellerde ise ‘Aktif PFC (Power Factor Correction)’ yazıyor. Bir foruma sordum ‘Pasif PFC olan güç kaynağı C4 bombadır, sakın alma evi yakarsın’ dediler. Bu PFC dedikleri ?ey tam olarak ne iıe yarıyorı Pasif olanla aktif olanın arasındaki fark nedirı Bilgisayarın performansına veya elektrik faturasına bir etkisi var m??

#55974 Yanıtla
    Hakan1907
    Katılımcı

Hocam forumdakiler üslup olarak biraz abartm?? olsa da teknik teıhis olarak %100 haklılar: 2026 yılında Pasif PFC’ye sahip bir güç kaynağı almak, sıfır arabaya karbüratör taktırmak gibidir! Pasif PFC 20 yıl öncesinin ilkel teknolojisidir.

#55978 Yanıtla
    Yigit04
    Katılımcı

Elektrik mühendisliği mantığını adım anlayalım: 1) Evindeki prizden gelen elektrik 230V Alternatif Akımdır (AC) ve düzgün bir sinüs dalgası şeklinde akar. Bilgisayar parçaları ise Doğru Akım (DC) ile çalışır.

Güç kaynağının girişindeki doğrultucu diyotlar ve kondansatörler bu elektriği DC’ye çevirirken, sinüs dalgasının her anında elektrik çekmezler; sadece voltajın en tepeye vurduğu anlarda şebekeden ani, darbe şeklinde devasa akımlar emerler! Bu durum akım ile gerilim dalgasının birbiriyle olan hizasını bozar (Faz Kayması oluşur).

2) Güç Faktörü Nedir (\cos \phi)ı Çekilen ‘Görünür Güç’ (kVA) ile donanımın gerçekten harcadığı ‘Aktif Gerçek Güç’ (Watt) arasındaki orandır.

Mükemmel bir dünyada bu oran 1.0 (yani %100) olmalıdır. 3) Pasif PFC Nedir (İlkel Çözüm)ı

Güç kaynağının içine konan o koca demir blok, lamine saclardan sarılmış ilkel ve ağır bir bobindir (choke)! Şebekeden gelen darbe akımlarını mekanik olarak sönümlemeye çalışır.

Güç faktörünü en fazla 0.70 – 0.75 seviyesine çıkarabilir! Geriye kalan enerjiyi ise kör reaktif güç (VAR) olarak şebekeye geri fırlatır ve o koca demir blok deli gibi ısınıp elektrik enerjisini saf ısıya dönüştürür!

4) Aktif PFC Nedir (Modern Çözüm)ı Modern güç kaynaklarında o demir takoz yoktur.

Bunun yerine özel bir dijital entegre, yüksek hızlı bir MOSFET anahtarı ve akıllı bir boost devresi bulunur. Şebekeden gelen akımı saliseler içinde sürekli tarar ve akım dalgasını voltaj sinüs dalgasının üstüne milimetrik olarak kilitler!

Güç faktörünü 0.98 – 0.99 (%99) seviyesine çıkarır!

#55983 Yanıtla
    CemM
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçm?? ve 5V hattını ?aseye veriyormuı.

Cımbızla hallettim, ?u an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

#56000 Yanıtla
    Hyperion_x
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

#56019 Yanıtla
    Kutay16
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: pasif pfc neden agir demir trafo takozu konusundaki #56019 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini