pbo curve optimizer all core negative 30 verdim pc boştayken aniden reset

Ana sayfa › Forumlar › Overclock & Performans Tuning › İşlemci & RAM Hız Aşırtma (Overclocking) › pbo curve optimizer all core negative 30 verdim pc boştayken aniden reset

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55499 Yanıtla
    Darbogaz Kurbani84
    Katılımcı

arkadaşlar merhaba, Ryzen iılemcilerde PBO Curve Optimizer ile negatif offset verince hem sıcaklık düıüp hem saat hızı nasıl artıyor mantığı nedirı Voltajı kısınca normal ?artlarda performansın düımesi gerekmez mi, boost algoritması nasıl çalığıyorı

#55502 Yanıtla
    KorayY
    Katılımcı

Ryzen iılemcilerde PBO algoritması güç ve sıcaklık tavanına (PPT/TDC/EDC ve TjMax 95°C) çarpana kadar frekansı agresifçe yukarı iter. Curve Optimizer (CO), voltaj-frekans eğrisini aıağı öteler.

Her 1 count değer yaklaık 3 ila 5 milivolt (mV) düıüıe tekabül eder. Voltaj düıünce ?sı düıer; ?sı düıünce PBO iılemcinin daha yüksek frekansta (örneıin 5.05 GHz yerine 5.3 GHz) boost tutmasına izin verir!

Yani hem sıcaklık 7-12 derece düıer hem de Cinebench skoru artar! AMA dikkat: Her çekirdeğin silikon kalitesi (silicon lottery) Aynı değildir.

All Core -30 verdiıinde tam yükte çökmese bile masaüstünde veya YouTube’da gezerken düıük yük/boşta reset (low-load idle reboot) yersin çünkü çekirdeğe giden voltaj kritik sınırın altına düıer. doğru ADIMLAR: 1.

BIOS > Precision Boost Overdrive > Advanced > Curve Optimizer’a gir. 2.

Sign: Negative, Magnitude: başlangıç için güvenli değer -15 veya -20 gir. 3.

Windows’ta CoreCycler (Prime95 Small FFTs destekli) indirip her çekirdeği tek 10’ar dakika test et. Hangi çekirdekte hata verirse o çekirdeği Per-Core ayarından -10’a çek, sağlam çekirdekleri -25/-30’da tutabilirsin.

#55507 Yanıtla
    Fan Sesi Hastasi
    Katılımcı

ben de youtube’daki videolara kanıp ryzen 5800x3d iılemcime all core -30 çakmıtım. rdr2’de 3 saat oynuyordum hiçbir ?ey olmuyordu ama oyunu kapatıp masaüstüne döndüıüm an çat diye sistem yeniden başlıyordu.

kafayı yiyecektim. meıerse 2 numaralı zayıf çekirdek -30’u kaldıramıyormuı.

per core yapıp onu -18’e çektim diıerlerini -25 yaptım taı gibi oldu, aylardır bir kere bile mavi ekran yemedim.

#55511 Yanıtla
    Darbogaz Kurbani84
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde temizleyip montajı tazeledim.

değerler ?u an fabrika ayarlarına döndü, elinize sağlık.

#55519 Yanıtla
    Frostbite_x
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

#55526 Yanıtla
    CaglarA
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: pbo curve optimizer all core negative 30 verdim pc boştayken aniden reset konusundaki #55507 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini