pc kasası tozlanmasını önlemenin kesin yolu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › pc kasası tozlanmasını önlemenin kesin yolu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55918 Yanıtla
    Sentinel_34
    Katılımcı

kasa içine fazla fan takınca hava basıncı nasıl ayarlanır duman testi

#55923 Yanıtla
    Nightfall_7
    Katılımcı

Kasanın önünde filtre olmasına rağmen içinin çöl gibi toz dolmasının 1 numaralı suçlusu: Negatif Hava Basıncıdır! Kasanın içindeki hava dinamiğini çözersen toz derdini ömür boyu bitirirsin: 1) Negatif Basınç Nedirı

(Elektrik Süpürgesi Modu): Eğer dışarı hava atan egzoz fanlarının toplam gücü, içeri hava üfleyen giriş fanlarının gücünden fazlaysa kasanın içi negatif basınca düşer (vakum oluşur!). Doğa vakumu sevmez; içerideki eksilen havayı tamamlamak için kasanın toz filtresi OLMAYAN her yarığından (arka PCIe kapak deliklerinden, yan kapak kenarlarından, USB portlarından) odanın tozlu havasını bir elektrik süpürgesi gibi içeri çeker!

Ön filtreler bomboş kalır, kasa leş gibi toz dolar. 2) Pozitif Basınç Nedirı

(Temiz Oda / Hastane Modu): Eğer içeriye hava basan fanların gücü, dışarı atanlardan bir tık fazlaysa (Intake CFM > Exhaust CFM) kasa içi Pozitif Basınç kazanır! İçerideki fazla hava, filtrelenmemiş o deliklerden DIŞARI DOĞRU ÜFLER!

Kasa hiçbir yarıktan içeri toz çekemez; içeri giren tek hava ise ön paneldeki toz filtresinden süzülerek giren tertemiz havadır! 3) Altın Fan Oranı Nasıl Kurulurı

– Örnek İdeal Kurulum: Önde 3 adet 120mm giriş fanı (toz filtreli) + Arkada 1 adet ve tavanda 1 veya 2 adet egzoz fanı. – Fan Eğrisi Hilesi: BIOS’tan öndeki giriş fanlarının hızını %60 devire, arkadaki egzoz fanlarının hızını %45-50 devire ayarla!

Giriş debisi çıkış debisini yendiği an pozitif basınç kilitlenir. 4) Basit Tütsü / Duman Testi: Kasanın arkasındaki delikli boş bir PCIe ızgarasının yanına yanan bir tütsü veya sigara dumanı yaklaştır.

Eğer duman kasanın içine doğru çekiliyorsa negatif sıradasın (kötü); duman delikten dışarı doğru itiliyorsa tebrikler, kasan kusursuz pozitif basınçtadır, yılda bir kere ön filtreyi yıkaman yeter!

#55926 Yanıtla
    Ali1907
    Katılımcı

Hocam kasanın üstüne 3 tane son devir egzoz fanı takmıtım ön tarafta 2 fan vardı. Kasanın içi 1 ayda toz yumağı oluyordu.

Forumdaki ustaların dediıi gibi öndeki fanların devrini artırıp tavandaki fanların hızını kıstım (pozitif basınca geçtim), 6 aydır kasanın içi ilk günkü gibi pırıl sıfır toz!

#55930 Yanıtla
    Sentinel_34
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: pc kasası tozlanmasını önlemenin kesin yolu konusundaki #55926 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini