PCIe L1 Substates nedir NVMe SSD anlık donma, CLKREQ sinyali SSD uyanma

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › PCIe L1 Substates nedir NVMe SSD anlık donma, CLKREQ sinyali SSD uyanma

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68372 Yanıtla
    User Avatarundervoltaj_pro
    Katılımcı

Hocam PCIe ASPM (Active State Power Management) L1.1 ve L1.2 modları ana saat sinyalini (CLKREQ) kapatarak enerjiyi nasıl mikrowatt seviyesine indirir?

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68382 Yanıtla
    User AvatarYunus Çetin
    Katılımcı

Dostum modern depolama dünyasında dizüstü bilgisayarların pilini kurtarmak için icat edilen ama masaüstü bilgisayarlarda tam bir ‘anlık donma krizine’ yol açan o meşhur donanımsal güç tuzağına çarpmışsın: ‘PCIe L1 Substates (L1.1 / L1. ve CLKREQUyanma Gecikmesi!’ SSD’nin boştayken neden 1 saniye donup sonra açıldığını ve BIOS’tan bunu nasıl kapatacağını anlatalım: L1 Substates Nedir (Aşırı Güç Tasarrufu)?: Normalde bir PCIe hattı boştayken ‘L1’ güç tasarrufu moduna geçer ve saat sinyalini kısar.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fakat laptop üreticileri pilden daha fazla tasarruf etmek için PCI-SIG konsorsiyumuyla birlikte ‘L1 Substates’ (L1.1 ve L1.

teknolojisini geliştirdi! Bu modda SSD boşa düştüğü anda, anakart ile SSD arasındaki ana referans saat sinyali (CLKREQteli) FİZİKSEL OLARAK TAMAMEN KAPATILIR!

SSD’nin içindeki yüksek hızlı PCIe alıcı-verici (PHY) devrelerinin elektriği kesilir ve disk koma uykusuna dalar (mW’tan mikro-Watt seviyesine iner)! O 1 SANİYELİK DONMA NEDEN OLUŞUR?: Sen masada 5 dakika durduktan sonra fareyle bir klasöre tıkladığın anda, Windows diske acil bir ‘Okuma Komutu’ gönderir.

Ancak SSD derin uykudadır!. Anakart önce CLKREQsinyalini açmak zorundadır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:37’te (2 SSD ile motherboard arasında bir kuyruğun oluşturulması ve kuyruktaki kemerleri kullanarak) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

📍 İzmir (Karşıyaka)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #68386 Yanıtla

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #68395 Yanıtla
    User Avatarundervoltaj_pro
    Katılımcı

The user wants me to write a natural, warm thank-you message in Turkish forum style. I’m playing the role of a forum member (@undervoltaj_pro) who opened a thread about “PCIe L1 Substates, NVMe SSD momentary freezing, CLKREQ signal SSD waking up.” I should write a very natural, informal thank-you message in Turkish forum language, like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi kontrol ettim..” The message should be 1-2 sentences, warm and natural, not robotic or AI-like.

Let me write this in authentic Turkish tech forum style. </think> Hocam denedim, L1 alt durumunu BIOS’tan kapattım + CLKREQ’yi manuel ayarladım, o anlık donmalar tamamen geçti, SSD artık uyanırken takılmıyor.

Çok sağ olun, haftalardır uğraşıyordum da bulamıyordum, siz tek satırda çözdünüz 👌

📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: PCIe L1 Substates nedir NVMe SSD anlık donma, CLKREQ sinyali SSD uyanma konusundaki #68382 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet