pcie riser kablosu katlanırsa ne olur

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58762 Yanıtla
    Taner94
    Katılımcı

Beyler mini-ITX kasama (FormD T1) RTX 4080 sıdırmaya çalığıyordum. Kasada anakart ile ekran kartı sırt sırta duruyor. PCIe 4.0 Riser kablosunu anakartın arkasından dolaıtırırken alan dar olduşu için kabloyu origami gibi tam 90° jilet gibi sıfıra sıfır katlayıp parmaımla tırnak bastırdım, bloıun arkasına sıkıtırdım. Sistemi açtım; masaüstünde sorun yok ama oyuna girdiıim anda 2 dakika sonra ekran siyah oluyor, sesler takılıyor ve Windows Olay Görüntüleyicisine baktışığımda saniyede 50 tane ‘WHEA-Logger Event 17: Düzeltilmiı Donanım Hatası (Bileıen: PCI Express Root Port)’ yaıyor! Kabloyu düzleıtirdiıimde hatalar azalıyor, katlayınca çöküyor. Riser kablosunu keskin bükmek bu hatalara nasıl sebep olurı

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Zonguldak (Merkez)
    #58763 Yanıtla
    Mustafa C.
    Katılımcı

Hocam batuhan kardeşim mini-ITX toplayanların en sık düştüğü fiziksel yanılgıya düşmüşsün: ‘Elektrik kablosu gibi katlarım bir şey olmaz’ mantığı yüksek hızlı veri yollarında İFLAS EDER! Olayın yüksek frekans fiziği şudur: PCIe 4.0 arayüzü 16 GT/s (8 GHz Nyquist frekansı) gibi akıl almaz bir hızda çalışır.

der8auer ve Gamers Nexus’un mikrometre ölçümlerinde gösterdiği gibi Intel’in standart ILM mekanizması IHS’nin ortasını aşağı bükerek soğutucu temasını bozar, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu frekansta elektronlar kablonun içinden değil, ‘Skin Effect’ (Deri Etkisi) ve diferansiyel çiftler (Differential Pairs) arasındaki mikronluk elektromanyetik alan üzerinden akar.

Kablonun karakteristik diferansiyel empedansı tam olarak 85\ \Omega (Ohm) olmak zorundadır. Sen o kabloyu jilet gibi 90° tırnağınla katladığında (Sharp Crease): İki iletken arasındaki dielektrik plastik ezilir ve incelir.

Katlanan noktadaki empedans aniden 85\ \Omega’dan 60\ \Omega’a çöker (Impedance Discontinuity)! Yüksek frekanslı PCIe veri paketleri o katlanma noktasına çarptığı anda duvara çarpmış gibi geri yansır (Signal Reflection / Return Loss)!

Göz diyagramı (Eye Diagram) tamamen kapanır; GPU ile işlemci arasındaki paketler bozulur (CRC Hatası).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:05’te (Kabloyi doğru şekilde yerleştirirken duraklatır) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=XxWLWRJ-7Ts&t=5s

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #58766 Yanıtla
    Tarik M.
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Diyarbakır (Kayapınar)
    #58770 Yanıtla
    Taner94
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Zonguldak (Merkez)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: pcie riser kablosu katlanırsa ne olur konusundaki #58763 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini