pcie riser kablosunu çok bükünce ekran kartı bozulur mu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › pcie riser kablosunu çok bükünce ekran kartı bozulur mu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57447 Yanıtla
    Ikinciel Guvence
    Katılımcı

Selamlar hocalarım, Lian Li A4-H2O küçük ITX kasa topladım. Ekran kartım RTX 4070 Ti. Kasayı kapatırken kasanın içinden çıkan PCIe 4.0 riser kablosu çok uzun geldi, anakartın arkasındaki aralıa sıdırmak için resmen kaıt katlar gibi 90 derece keskin bir ?ekilde ikiye katlayıp kapağı öyle kapattım. Bilgisayar açılıyor ama oyuna girdikten 10 dakika sonra ekran 1 saniyeliıine kararıp geri geliyor, bazen oyun donuyor. Olay Görüntüleyicisi’ne baktım ‘WHEA-Logger Olay Kimliıi 17: Düzeltilmiı bir donanım hatası oluıtu. Bileıen: PCI Express Kök başlantı Noktas?’ uyarısıyla dolup taım??! Kabloyu çok katladım diye mi böyle olduı

#57452 Yanıtla
    pwm_hub_pro
    Katılımcı

Hocam tolga çok kritik bir mikrodalga sinyal fiziği hatası yapmışsın! Yaşadığın arıza doğrudan o kabloyu kağıt gibi katlamandan kaynaklanıyor!

der8auer ve Gamers Nexus’un mikrometre ölçümlerinde gösterdiği gibi Intel’in standart ILM mekanizması IHS’nin ortasını aşağı bükerek soğutucu temasını bozar, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. OLAYIN SİNYAL MÜHENDİSLİĞİ: PCIe 4.0 sinyali saniyede tam 16 Gigatransfer (16 GT/s) hızında akar!

Bu o kadar yüksek bir frekanstır ki elektrik sinyali telin içinden değil, telin yüzeyinden (Skin Effect) elektromanyetik dalga olarak akar! PCIe spesifikasyonu, kablonun başından sonuna kadar ’85 Ohm’ (\pm % diferansiyel empedansın gram bozulmamasını şart koşar.

Sen o kabloyu 90 derece keskin bir şekilde katladığında: Kablonun içindeki gümüşlü mikroskobik hatlar ezildi, aradaki dielektrik yalıtkan inceldi ve alüminyum parazit kalkanı (EMI shield) çatladı! O katlanan noktada devasa bir ‘Empedans Süreksizliği’ (Impedance Mismatch) oluştu!

Sinyal o köşeye çarptığında geri yansıma (Signal Reflection) yapıyor, veri paketleri bozuluyor. Windows çökmemek için o CRC hatalarını düzeltmeye çalışırken WHEA Event 17 basıyor ve bağlantı koptuğu anda ekranın 1 saniye siyah ekrana düşüyor! ÇÖZÜM: O kabloyu hemen sökün.

#57454 Yanıtla
    Karakartal_35
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57461 Yanıtla
    Ikinciel Guvence
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediıiniz ayarlardanm??. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: pcie riser kablosunu çok bükünce ekran kartı bozulur mu konusundaki #57454 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini