PCIe x16 mekanik x4 elektriksel farkı nedir, ekran kartını alt slota

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › PCIe x16 mekanik x4 elektriksel farkı nedir, ekran kartını alt slota

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61272 Yanıtla
    User AvatarDreadnought
    Katılımcı

Selamlar, kule tipi devasa hava soğutucum ekran kartına çok yaklaştığı için, ekran kartımı anakartın en üstündeki yuvadan söküp en alttaki uzun PCIe yuvasına taktım. İki yuva da fiziksel olarak aynı uzunlukta (x16 boyutunda) ve kart tık diye oturdu. Bilgisayarı açtım, CS2’ye girdim: Normalde 300 FPS aldığım oyunda FPS 140’a düştü ve sürekli takılmalar başladı! GPU-Z programını açıp baktım; slot için ‘PCIe x16 4.0 @ x4 4.0’ yazıyor! Yuva x16 boyutundayken ekran kartım neden x4 hızında çalışıyor? Anakart beni kandırdı mı?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 İzmir (Bornova)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #61275 Yanıtla
    User AvatarEfe Bulut
    Katılımcı

Dostum anakart üreticilerinin 20 yıldır yaptığı o meşhur ‘görsel illüzyon’ tuzağına düşmüşsün: Mekanik Olarak x16 Görünen Ama Elektriksel Olarak Yalnızca x4 Olan Sahte Uzun Yuvalar! FPS’inin neden yarıya indiğini ve ekran kartının neden her zaman en üstte olması gerektiğini anlatalım: Mekanik vs Elektriksel Ayrımı: Bir PCIe yuvasının dış plastik boyutu uzun olabilir (buna Mekanik x16 denir; amacı uzun kartların fiziksel olarak yuvaya girebilmesidir).

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ancak telefonunun flaşını yakıp o alttaki uzun slotun içine dikkatlice bakarsan şok edici bir şey göreceksin: Slotun sadece ilk 2-3 santimetresinde altın metal pinler vardır; slotun geriye kalan üçte ikilik kısmının içi BOMBOŞ PLASTİKTİR!

Yani o slot fiziksel olarak x16 boyundadır ama arkasındaki anakart yolları sadece x4 (4 hat) olarak lehimlenmiştir! Daha Beteri: Yonga Seti (Chipset) Gecikmesi!

En üstteki slot doğrudan işlemcinin (CPU) içine bağlanır; gecikme sıfırdır, saf 16 şeridin tamamını (31.5\t GB/s) kullanır. O taktığın en alttaki slot ise işlemciye bağlı bile DEĞİLDİR!

Anakartın altındaki güney köprüsüne (Yonga Setine / PCH) bağlıdır!

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #61280 Yanıtla
    User AvatarReckless_7
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    #61288 Yanıtla
    User AvatarDreadnought
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediğiniz ayarlardanmış. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

📍 İzmir (Bornova)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: PCIe x16 mekanik x4 elektriksel farkı nedir, ekran kartını alt slota konusundaki #61280 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini