petg vs akrilik boru farkı Sıvı soğutma hangisi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › petg vs akrilik boru farkı Sıvı soğutma hangisi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58172 Yanıtla
    Kadir35
    Katılımcı

Selamlar, özel Sıvı soğutma sistemi toplarken akrilik boruların bükülmesi çok zor ve kırılgan olduşu için bükmesi çok kolay olan ‘PETG Hardline’ boruları tercih ettim. Sistemi kurdum, ilk 3 ay hiçbir sorun yoktu. Ancak dün gece yaz sıcaında 3 saat aır oyun oynarken birden ekran kartının üst fitinginden ‘pıss’ diye bir ses geldi ve boru fitingin içinden kayarak dıarı fırladı; ekran kartının sırtına ve anakarta Sıvı döküldü! Sistemi hemen fiıten çekip boruyu incelediıimde ?ok oldum: Fitingin sıktığı o borunun uç kısm? resmen içeriye doğru büzüımüı, çapı daralm?? ve boru hamur gibi yumuıamıtı! O-ringler boruyu tutamaz hale gelmiı. PETG boru sıcak suyla nasıl bu kadar kolay eriyip deforme olabilirı Sıvı soğutmada PETG neden saatli bomba kabul edilirı

? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Trabzon (Ortahisar)
    #58173 Yanıtla
    Volkan94
    Katılımcı

Hocam kral özel Sıvı soğutma dünyasının ‘en büyük saatli bombasından’ ucuz kurtulmuısun! PETG boru bükmesi çocuk oyuncaıdır (çakmakla bile bükersin) ama özel Sıvı soğutmada KULLANILABıLECEK EN TEHLıKELı MALZEMEDıR!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Sebebi kimya ve malzeme bilimidir: PETG’nin Camsı Geçiı sıcaklığı (Camlaıma / Yumuıama Noktası.

T_g) sadece 60-65°C civarındadır! Ancak kapalı devrede basınç ve fitingin mekanik sıkma torku varken, PETG boru su sıcaklığı 40-45°C’ye ulaıtığı anda moleküler olarak yumuıamaya ve akmaya başlar (Termal Sünme / Creep Deformasyonu).

Fitingin metal somunu ve sıkıtırma halkası borunun ucunu sıktığı için, yumuıayan PETG içe doğru büzüıür (çapı daralır). Boru daralınca fitingin içindeki sızdırmazlık O-ringleri boşa çıkar; kapalı devrenin içindeki hava basıncı da yumuıam?? boruyu tereyaından kıl çeker gibi fitingden ‘PAT’ diye dıarı fırlatır!

Oysa Akrilik (PMMA / Plexiglas) boruların camsı geçiı sıcaklığı tam 105-115°C’dir! Suyun sıcaklığı 60 dereceye çıksa bile akrilik taı gibi sert kalır, milim büzüımez, fitingden asla fırlamaz.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 01:04’te (CPU cooler installation with correct orientation) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=BbGomv195sk&t=64s

? Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    ? "LGA 775 tırnaını kesenler burada m??"
    ? ?stanbul (Maltepe)
    #58188 Yanıtla
    Gokhan99
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "Uptime: 450 days, 12 hours."
    ? Konya (Selçuklu)
    #58191 Yanıtla
    Kadir35
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Trabzon (Ortahisar)
    #58201 Yanıtla
    Halil04
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 Samsun (Atakum)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: petg vs akrilik boru farkı Sıvı soğutma hangisi konusundaki #58201 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini