powercfg lastwake komutu nedir bilgisayarı neyin uyandırdışını bulma

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › powercfg lastwake komutu nedir bilgisayarı neyin uyandırdışını bulma

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54721 Yanıtla
    GhostRider
    Katılımcı

pc uyku modunda durmuyor 5 dakika sonra geri açılıyor lastwake komutu ne diyor

#54731 Yanıtla
    Murat06
    Katılımcı

Geceleri bilgisayarın kendi kendine uyanması doğaüstü bir olay veya virüs değil, Windows’un agresif güç yönetimi, ağ kartı sinyalleri veya zamanlanmış bakım görevlerinin sonucudur. Tahmin yürütmek yerine Windows’un yerleşik tanı aracı powercfg ile suçluyu nokta atışı bulup kilitleyelim:
    1. Adım 1: Bilgisayarı Neyin Uyandırdığını Tespit Edin:
    – Başlat’a cmd yazın, sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır deyin.
    – Şu komutu girin: powercfg -lastwake
    – Bu komut sistemi uykudan en son çıkaran donanımı (örn. Ethernet kartı, USB kökü) veya yazılım görevini doğrudan ekrana basar.
    – Gelecekte sistemi uyandırmaya programlanmış gizli görevleri görmek için şu komutu çalıştırın: powercfg /waketimers
    – Sistemi uyandırma yetkisi bulunan tüm donanımları görmek için: powercfg -devicequery wake_armed
    2. Birinci Baş Şüpheli: Ethernet Kartı ve Wake-on-LAN (WOL):
    – Modemin IP yenilemesi veya ağdaki diğer cihazların gönderdiği broadcast paketleri Ethernet kartını tetikler.
    – Çözüm: Win + X -> Aygıt Yöneticisi -> Ağ Bağdaştırıcıları -> Ethernet kartınıza (Realtek/Intel) çift tıklayın -> Güç Yönetimi sekmesine gidin.
    – ‘Bu aygıtın bilgisayarı uyandırmasına izin ver’ seçeneğindeki tiki tamamen kaldırın (veya altındaki ‘Yalnızca bir Magic Paket aygıtı uyandırsın’ seçeneğini işaretleyin). Gelişmiş sekmesinden Wake on Magic Packet ve Wake on pattern match ayarlarını ‘Disabled’ yapın.
    3. İkinci Şüpheli: Windows Uyandırma Zamanlayıcıları (Wake Timers):
    – Windows Update Orchestrator (USOShared\Reboot_AC) güncellemeleri kurmak için gece yarısı sistemi uyandırır.
    – Çözüm: Win + R -> powercfg.cpl (Güç Seçenekleri) -> Seçili planın yanındaki Plan ayarlarını değiştir -> Gelişmiş güç ayarlarını değiştir.
    – Açılan pencerede Uyku -> Uyandırma Zamanlayıcılarına İzin Ver (Allow wake timers) ayarını bulun ve hem pilde hem prizde Devre Dışı (Disable) yapın.
    4. Üçüncü Şüpheli: Optik Fare Titremesi:
    – Masadaki en ufak bir sarsıntı veya farenin altındaki toz sensörü 1 piksel kaydırdığında sistem bunu kullanıcı girdisi sanıp uyanır.
    – Çözüm: Aygıt Yöneticisi -> Fare ve diğer işaret aygıtları -> Farenizin Özellikleri -> Güç Yönetimi -> ‘Bu aygıtın bilgisayarı uyandırmasına izin ver’ tikini kaldırın. Bilgisayarı uykudan uyandırma yetkisini sadece Klavyeye bırakın.

#54810 Yanıtla
    Mert16
    Katılımcı

hocam 1 ay boyunca her gece saat 03:30’da kasa sanki uçak kalkıyormuı gibi uyanıyordu, ödüm patlıyordu. komut istemini yönetici açıp powercfg -lastwake yazdım; meıer komıunun modeme başlanması yüzünden ethernet kartım sistemi sürekli ayaıa dikiyormuı. aygıt yöneticisinden ethernet kartının özelliklerine girdim, güç yönetiminden ‘bilgisayarı uyandırmasına izin ver’ kutusundaki tiki kaldırdım. bi de denetim masasından uyandırma zamanlayıcılarını kapattım. 6 aydır tık yok, bilgisayar ben kasanın tuşuna basana kadar mışığıl mışığıl uyuyor.

#54963 Yanıtla
    GhostRider
    Katılımcı

Eıer Modern Standby (S0 Low Power Idle) destekleyen yeni nesil bir laptop veya anakart kullanıyorsanız ve Windows tüm bu ayarlara raımen arka planda uyanmaya devam ediyorsa, ‘Uyku’ yerine ‘Hazırda Beklet’ (Hibernate – S4) modunu kullanın. Hazırda bekletmede tüm RAM içeriıi SSD’ye yazılır ve anakarta giden güç tamamen sıfırlanır; hiçbir aı paketi veya zamanlayıcı makineyi izinsiz açamaz.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: powercfg lastwake komutu nedir bilgisayarı neyin uyandırdışını bulma konusundaki #54731 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini