Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › PSU 105 derece Japon kondansatör farkı nedir, elektrolitik kondansatör
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta 2 gün önce
Zenith_x tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Neo_xKatılımcıSelamlar, güç kaynağı (PSU) araıtırıyorum. Kaliteli markaların ürün kutularında kocaman harflerle ‘100% Japanese 105°C Capacitors’ yazıyor. Aynı watt deıerinde daha ucuz bir modelde ise ’85°C Rated Capacitors’ kullanılm?? ve fiyatı yarı yarıya daha ucuz. Bir elektrik mühendisi arkadaım ’85°C kondansatörlü PSU’lar 2-3 yıl sonra içindeki sıvıyı kurutup patlatır veya voltaj dalgalanmasıyla (ripple) ekran kartını bozar’ dedi. Kondansatörün 85°C veya 105°C olması ömrünü nasıl bu kadar dramatik etkilerı Japon kondansatörü gerçekten efsane mi yoksa pazarlama taktiıi miı
VedatYKatılımcıDostum güç elektroniği dünyasında bir güç kaynağının ’10 yıl taş gibi mi çalışacağını yoksa 3. yılında patlayıp anakartını mı yakacağını’ belirleyen en hayati bileşene parmak basmışsın: Elektrolitik Kondansatör Kalitesi ve Meşhur ‘Arrhenius 10°C Kuralı’!
Neden herkesin ‘Japon 105°C’ diye sayıkladığını kimya ve termodinamikle anlatalım: 1) Elektrolitik Kondansatör Nedirı: Güç kaynağının içindeki o minik silindir kutular, yüksek voltajlı elektriği depolar ve pürüzsüzleştirir. İçlerinde sıvı bir kimyasal çözelti (Elektrolit) ve kauçuk bir conta bulunur.
2) ARRHENIUS KURALI (Kimyanın Değişmez Yasası): Fiziksel kimyada Arrhenius denklemine göre: ‘Bir elektrolitik kondansatörün çalışma sıcaklığı her 10°C düştüğünde, kullanım ömrü TAM İKİ KATINA ÇIKAR! Sıcaklık her 10°C arttığında ise ömrü YARI YARIYA DÜŞER!’ (L = L_0 · 2^{\frac{T_0 – T}{10}}).
3) 85°C vs 105°C Karşılaştırması (Ömür Uçurumu): – 85°C Ucuz Kondansatör: Tipik ömrü 85°C sıcaklıkta sadece 2000 saattir! Kasanın içi veya PSU yük altında 45°C’de çalıştığında ömrü yaklaşık 32.000 saat (yani 3-4 yıl) olur.
3-4 yıl sonra içindeki sıvı elektrolit kauçuk contadan buharlaşır (Dry-out), kondansatör şişer, iç direnci (ESR) tavan yapar ve çıkışa 120mV’un üzerinde zehirli voltaj dalgalanması (Ripple) basarak ekran kartının VRM’lerini yakar! – 105°C Japon Kondansatör (Rubycon / Chemi-Con): 105°C’de bile 5000 saat ömür sunar.
Aynı 45°C sıcaklıkta çalıştığında ömrü tam 320.000 SAATTİR (Yani 35 YILDAN FAZLA)! Sıvı kurumaz, kauçuk conta çatlamaz, voltaj dalgalanması daima 15-20mV gibi tertemiz kalır!
4) Neden Özellikle ‘Japon’ı: 2000’li yılların başında meşhur ‘Capacitor Plague’ (Kondansatör Vebası) yaşandı; formülü çalınan ucuz Çin/Tayvan kondansatörleri hidrojen gazı üreterek anakartlarda patır patladı! Japon üreticiler (Rubycon, Nippon Chemi-Con, Nichicon) ise kimyasal saflıkta ve kauçuk sızdırmazlık kalitesinde dünyanın tartışmasız 1 numarasıdır.
SONUÇ: Ekran kartına 30-40 bin TL veriyorsan, o kartı besleyen güç kaynağında ‘%100 Japon 105°C Kondansatör’ ibaresi bir pazarlama hilesi değil; donanımlarını yangından ve sessiz ölümden koruyan en büyük güvencedir!
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
(Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)
Ugur D.KatılımcıKanka güç kaynağında ‘105°C Japon kondansatör’ yazması pazarlama değil, sisteminin can sigortasıdır! Kimyadaki Arrhenius kuralına göre sıcaklık arttıkça kondansatörün içindeki Sıvı kurur.
Ucuz 85°C kondansatörler 3 yıl sonra kurur, ?iıer ve ekran kartına dalgalı kirli voltaj (ripple) basarak kartı bozar. 105°C Japon kondansatörler (Rubycon, Nichicon) ise 15-20 yıl taı gibi dayanır, voltajı tertemiz süzer.
PSU alırken 105°C Japon ?artı kesinlikle aranmalıdır.
Neo_xKatılımcıDediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.
Zenith_xKatılımcıÇözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.
-
YazarYazılar