psu bobin zırıltısı nasıl geçer vernik epoksi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › psu bobin zırıltısı nasıl geçer vernik epoksi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57436 Yanıtla
    Ugur07
    Katılımcı

hocam yeni aldışım 750W güç kaynağından oyuna girdiıim anda elektrik trafosu gibi ‘cızzzz… vıjjjj’ diye çok yüksek bir ses geliyor. Fanı elimle durdurdum ses fandan değil içindeki o sarı sargılı bakır bobinlerden geliyor! Bu ses neden çıkar, içine silikon sıksam geçer miı

#57440 Yanıtla
    Tariktr
    Katılımcı

@ugur07 yazdı:
    “psu bobin zırıltısı nasıl geçer vernik epoksi”

Kardeşim hayatın söz konusu, sakın o güç kaynağının içini açıp içine silikon sıkmaya veya tornavidayla dokunmaya kalkma! Güç kaynağının içindeki ana kondansatörler 400 Volt canlı DC elektrik depolar; fişi çekili olsa bile insanı saniyede çarpar ve öldürür!

İçiniz rahat olsun; yabancı teknik laboratuvarların da onayladığı üzere bu durum donanımsal bir arıza değildir ve karta hiçbir zarar vermez, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. O duyduğun sesin adı ‘Coil Whine’dır (Bobin Zırıltısı).

Olayın arkasındaki fizik kuralı şudur: Güç kaynağının içindeki ferromanyetik toroid bobinler ve transformatörler şehir elektriğini 12 Volta düşürürken saniyede 50 bin ile 100 bin kez yüksek frekansta anahtarlanır. İçinden devasa akımlar geçerken Lorentz Kuvveti prensibine göre (F = I \times L \times B) o bakır sarım telleri manyetik alanın içinde mikroskobik olarak titreşir!

KALİTELİ PSU İLE UCUZ PSU FARKI BURADA ORTAYA ÇIKAR: Üst düzey üreticiler (Seasonic, FSP, Super Flower) üretim bandında o bobinleri ve trafoları ‘Vakumlu Vernik/Reçine Banyosu’na (Varnish / Epoxy Dipping) daldırır! Havasız ortamda o özel yalıtkan vernik tellerin en dibine kadar sızar ve taş gibi donar!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:14’te (Pavörüleri tamamen bakımdan üretilen elektronik komponentleri çıkarır ve test eder) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=ODchmDt2xeY&t=194s

#57446 Yanıtla
    Gokturk_7
    Katılımcı

@ugur07 yazdı:

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57451 Yanıtla
    Ugur07
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

#57460 Yanıtla
    YunusY
    Katılımcı

@ugur07 yazdı:

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: psu bobin zırıltısı nasıl geçer vernik epoksi konusundaki #57440 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini