Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › psu emi filtresi y kondansatör kaçak voltajı 110v
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 3 gün 15 saat önce
Ibrahim97 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Hakan S.Katılımcıçıplak ayakla yere basıp kasanın metal yan paneline veya arkadaki vida yerine parmaım? hafifçe sürttüıümde sanki parmak uçlarım titreıiyormuı gibi elektrik ?sırıyor. kontrol kalemi tuttum lambası parıl parıl yandı. güç kaynağı kasaya elektrik mi kaçırıyor beni öldürür mü bu nedirı
? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."? Bursa (Nilüfer)
ShadowFiend_xKatılımcıHocam selamlar. Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.
Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Elektromanyetik uyumluluk (EMC) ve kapasitif gerilim bölücü analizi: SMPS güç kaynakları, anahtarlama gürültüsünün şebekeye geri basılmasını engellemek için Faz-Toprak ve Nötr-Toprak arasına güvenlik sınıfı Y-kondansatörleri (tipik olarak 2.2-4.7\t nF) yerleştirir.
Bu iki özdeş kondansatör şebeke gerilimi (230\tV) için mükemmel bir alternatif akım (AC) kapasitif gerilim bölücü oluşturur. Şasi, bu iki kondansatörün ortak merkez noktasına elektriksel olarak bağlıdır.
Evin prizinde gerçek bir topraklama hattı varsa, bu kaçak yükler sıfır empedansla toprağa akar. Ancak priz topraksızsa (veya nötr köprülüyse), şasinin potansiyeli havada kalarak tam şebeke voltajının yarısına (230\tV / 2 = 115\t Volt) kilitlenir.
Kullanıcı çıplak ayakla yere basıp kasaya dokunduğunda vücudu direnç görevi görerek bu devreyi tamamlar. Y-kondansatörlerinin empedansı akımı güvenli mikro-amper seviyesinde (I < 0.5\t mA) sınırladığı için ölümcül bir şok yaratmaz; ancak parmak uçlarındaki sinirleri uyararak karakteristik 50\t Hz titreşim/karıncalanma hissi yaratır ve kontrol kalemini yakar.
Tek kesin çözüm evin prizine gerçek bir toprak hattı çekmektir.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:53’te (İzlediğiniz videoda devre şemasını hazırladığımız videoları izlemeyi unutmayın) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=yUAdhBJJhQw&t=53s
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."📍 Sakarya (Serdivan)
Zafer A.KatılımcıHocam çok saı olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediıiniz gibi güncelledim. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."? ?stanbul (Bakırköy)
Hakan S.KatılımcıHocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."📍 Bursa (Nilüfer)
Ibrahim97KatılımcıSorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."📍 Manisa (Yunusemre) -
YazarYazılar