psu fanı hiç dönmüyor bozuk mu

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59236 Yanıtla
    Overlord__tr
    Katılımcı

psu aldım arkasında ‘hybrid’ diye bir tuş var basınca fan duruyor basmayınca sürekli dönüyor hangisinde kullanmalıyım

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? ?stanbul (Maltepe)
    #59245 Yanıtla
    Viper__tr
    Katılımcı

Hocam aradaki farkı mühendislik gözüyle anlatayım: Tam Pasif (Fanless): İçinde hiç fan yoktur. Üretici içindeki trafo ve MOSFET’lere devasa delikli alüminyum bloklar koyar, verimlilik Titanium seviyesindedir (%94+ verim olduğu için atık ısı zaten çok azdır).

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kasanın hava sirkülasyonu iyiyse taş gibi çalışır ama çok pahalıdır.

Yarı Pasif (Semi-Passive / Hybrid / Zero RPM): En popüler olanıdır. Sistem boştayken veya %40 yükün altındayken (internette gezerken, film izlerken) fanı tamamen durdurur (%0 RPM.

sıfır ses). Oyuna girip güç çekimi 300W’ı geçince fanı usulca çalıştırır.

Aktif (Sürekli Dönen): Fan hiç durmaz, boştayken 400-500 RPM’de fısıltı gibi döner. Bana sorarsan en sağlıklı olanı aktif veya kaliteli bir yarı pasiftir.

Çünkü fanın 500 devirde dönmesi kulağın duyamayacağı kadar sessizdir ama içerideki kondansatörlerin 35 derecede buz gibi kalmasını sağlayarak PSU’nun ömrünü 10 yıldan 15 yıla çıkarır.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #59252 Yanıtla
    Gokhan S.
    Katılımcı

@overlord__tr yazdı:
    “psu fanı hiç dönmüyor bozuk mu”

Hocam ben fan hiç dönmesin diye ucuz bir kasada yarı pasif modda kullandım, yazın kasa altı hava almayınca PSU aırı ?sınmadan korumaya geçip kapandı. Hibrit mod tuşunu kapattım, fan 600 RPM dönmeye başladı, ne ses var ne ?sınma.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? ?zmir (Konak)
    #59263 Yanıtla
    Overlord__tr
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloşu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için saı olun.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? ?stanbul (Maltepe)
    #59273 Yanıtla
    Batuhan16
    Katılımcı

@overlord__tr yazdı:
    “psu fanı hiç dönmüyor bozuk mu”

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Zonguldak (Merkez)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: psu fanı hiç dönmüyor bozuk mu konusundaki #59263 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini