Psu fanını yukarı takarsak ne olur ekran kartı sıcağı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Psu fanını yukarı takarsak ne olur ekran kartı sıcağı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61562 Yanıtla
    User AvatarMacunTasiran Sancak
    Katılımcı

PSU fanını yukarı çevirirsek ekran kartının sıcak havasını çeker çabuk bozulur diyorlar, aşağı çevirirsek de toz çekiyor doğrusu nedir?

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Konya (Selçuklu)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #61571 Yanıtla
    User AvatarErdem Yıldırım
    Katılımcı

@alp1905 yazdı:
    “Psu fanını yukarı takarsak ne olur ekran kartı sıcağı”

Hocam selamlar. Bak bu durum çok tipik bir hadisedir.

Modern alt-montajlı kasa tasarımlarında güç kaynağı, kasanın geri kalanından bağımsız bir hava döngüsüne sahip olacak şekilde konumlandırılmıştır. Standart kural: PSU fanı aşağıya (kasa tabanındaki toz filtreli ızgaraya) bakmalıdır.

Bu sayede güç kaynağı dış ortamın serin havasını (22-24°\t°C) çeker, iç bileşenleri soğutur ve arkadan dışarı atar; sistemin ekran kartı fırınından çıkan 60-70°\t°C’lik sıcak havayla asla temas etmez. ANCAK istisna: Kasa sert zemin (parke, masa) yerine kalın tüylü bir halı üzerine konulmuşsa, kasanın plastik ayakları halıya gömülür ve taban hava açıklığı (h_{\tclearance}) sıfıra iner.

Fan halı elyaflarına yapışarak hava ememez (choked fan condition); güç kaynağı aşırı ısınıp OTP (aşırı sıcaklık) korumasıyla sistemi kapatır. Bu senaryoda iki çözüm vardır: Ya kasanın altına sert bir ahşap plaka/yükseltici konularak açıklık en az 25\t mm’ye çıkarılmalı ya da geçici olarak fan yukarıya (delikli PSU shroud içine) bakacak şekilde ters çevrilmelidir.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #61582 Yanıtla
    User Avatarİbrahim Kara
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 İzmir (Bornova)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #61590 Yanıtla
    User AvatarMacunTasiran Sancak
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. Sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Konya (Selçuklu)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #61597 Yanıtla
    User AvatarEfe Bulut
    Katılımcı

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Psu fanını yukarı takarsak ne olur ekran kartı sıcağı konusundaki #61597 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini