PSU OCP vs OPP farkı nedir, tek PCIe kablosundan çok akım çekince PSU

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › PSU OCP vs OPP farkı nedir, tek PCIe kablosundan çok akım çekince PSU

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68345 Yanıtla
    User AvatarLehimKokusu
    Katılımcı

Hocam OCP (Aşırı Akım Koruması) ile OPP (Aşırı Güç Koruması) arasındaki fark nedir? Single-Rail güç kaynaklarında kablo erimesi riski neden daha yüksektir?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #68348 Yanıtla
    User AvatarMatrix
    Katılımcı

Dostum güç kaynakları dünyasının en acı, en tehlikeli elektriksel gerçeğini bizzat eriyen bir kabloyla tecrübe etmişsin: ‘OPP’ ile ‘OCP’ Korumaları Arasındaki Hayati Fark ve Single-Rail Tuzağı! 850W kaliteli bir güç kaynağının o kablo erirken neden hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam ettiğini fizik formülleriyle anlatalım: OPP (Aşırı Güç Koruması) Neye Bakar?: Güç kaynağının içindeki ana sigorta devresi OPP’dir.

Reddit r/buildapc tecrübelerinde de sabit olduğu üzere ekran kartına PSU’dan gelen 2 ayrı bağımsız PCIe kablosu takıldığında sorun anında çözülür, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. OPP sadece şunu kontrol eder: ‘Bu güç kaynağından toplamda 850 Watt’tan (toleransla 1000 Watt’tan) fazla güç çekiliyor mu?’ Senin sistemin oyunda toplamda sadece 500 Watt çekiyordu!

Yani PSU kendi kendine ‘ben 850W’lığım, şu an 500W çekiliyor, her şey güllük gülistanlık, neden kapanayım ki?’ dedi! Kablo Neden Eridi?: Sen 320 Watt çeken canavar gibi bir karta PSU’dan TEK BİR KABLO çektin!

Standart bir PCIe kablosunun içindeki 18 AWG bakır tellerin güvenli taşıma kapasitesi en fazla 150-180 Watt (yaklaşık 13-15 Amper) civarındadır.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #68353 Yanıtla
    User AvatarSerkan Yalçın
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #68361 Yanıtla
    User AvatarLehimKokusu
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #68371 Yanıtla
    User AvatarWarlock
    Katılımcı

@mert02 yazdı:
    “PSU OCP vs OPP farkı nedir, tek PCIe kablosundan çok akım çekince PSU”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: PSU OCP vs OPP farkı nedir, tek PCIe kablosundan çok akım çekince PSU konusundaki #68353 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet